„Het salaris speelt zeker een rol. Als er in veel andere sectoren een aantrekkelijker loon is te krijgen, gaan mensen de zorg wel uit. Vooral voor jongere collega’s is het salaris relevant; ze zien het effect van een hoger salaris direct terug in de hypotheek die ze kunnen krijgen. Laatst hadden we bij onze organisatie een sollicitant die vanuit de wijkzorg naar het ziekenhuis gaat, want daar is het salaris hoger. Zo zijn de wijk en het ziekenhuis elkaars concurrent.
Er wordt nu gepleit voor een cao waarin alle verpleegkundigen hetzelfde verdienen. Dan is de prikkel om naar het ziekenhuis te gaan, weg.
Geld helpt, maar is niet de oplossing. Als je niet kunt doen wat je graag wilt en nog steeds een gigantische werkdruk ervaart, maakt het niet uit of je meer verdient.”
Kim de Groot
„Uit onderzoek bleek eind 2020 dat verpleegkundigen en verzorgenden moeilijk rond kunnen komen. Het startsalaris motiveert niet om de opleiding tot verzorgende te gaan doen. Af en toe een bonus, zoals in coronatijd, zou kunnen schelen. Maar beter zou het zijn als het salaris structureel omhoog ging. Dat motiveert mensen meer om in de zorg te blijven werken, denk ik. Zeker in de beginjaren verdienen verzorgenden maar net genoeg om rond te komen. Zelf heb ik het wat dat betreft makkelijk: ik woon nog bij mijn ouders thuis.”
David Snoek
„Ik geloof niet dat geld een rol speelt in de aantrekkelijkheid van werken in de zorg. Geld motiveert vaak niet. Een doorsneeverpleegkundige krijgt bovendien niet zo’n slecht salaris en ook ziekenhuismedewerkers worden goed betaald. Tegelijk geldt dat niet iedereen zo veel krijgt als zij; in de thuiszorg en jeugdzorg zijn de salarissen een stuk minder goed.
Belangrijker dan het salaris is mijns inziens de concurrentiepositie van organisaties. Ze denken er te weinig over na hoe ze aantrekkelijker kunnen blijven dan de buren, terwijl er onderling veel concurrentie is. Organisaties moeten bedenken wat hen bijzonder maakt als werkgever, zodat mensen bij hen willen komen werken. Veel zorginstellingen denken nauwelijks na over de lange termijn.”
Paul Boselie
„Medisch specialisten verdienen een aanzienlijk salaris, dus voor het geld lopen artsen niet snel weg, denk ik. Dat komt eerder door een te hoge werkdruk. Het is voor hen belangrijk om een goede balans te houden tussen inspanning en ontspanning. Creatief omgaan met het salaris zou daarin kunnen helpen. Een arts die een hoge werkdruk ervaart, kan bijvoorbeeld minder gaan werken en salaris inleveren, waardoor een ander kan worden aangenomen.
In sommige ziekenhuizen verkopen medewerkers diensten aan elkaar. Een collega valt in en krijgt daar dan een extra vergoeding voor. Andere artsen zetten hun overuren in voor een sabbatical. Of dit soort dingen helpt om het werk aantrekkelijk te houden, weet ik niet. In ieder geval zijn er aanknopingspunten om creatief met salaris om te gaan.”
Evelien van Leeuwen