Buitenland
Protest vrouwen tegen Schots wetsvoorstel rond gender

Schotse vrouwelijke politici, onderzoekers, journalisten en schrijvers uit het brede politieke spectrum hebben een coalitie gevormd tegen plannen van de Schotse regering om mensen hun eigen juridische geslacht te laten bepalen.

Tineke van der Waal
9 March 2022 14:20Gewijzigd op 17 January 2023 07:46
Leider Nicola Sturgeon van de SNP. beeld AFP, Andy Buchanan
Leider Nicola Sturgeon van de SNP. beeld AFP, Andy Buchanan

De vrouwencoalitie maakt zich grote zorgen over de consequenties van de Gender Recognition Reform Bill, de transgenderwet die de Schotse regering vorige week indiende. De wet bepaalt niet alleen dat psychologische en medische verantwoording niet langer nodig is, maar bepleit ook een leeftijdsverlaging van 18 naar 16 jaar om een geslachtsverandering aan te vragen. Als de wet wordt doorgevoerd, verkort dat de tijd van een wettelijke geslachtsverandering bovendien van 2 jaar naar 6 maanden.

Veiligheid

De coalitie van vrouwen ziet door de wet onder meer de veiligheid in vrouwenruimten bedreigd. Kwaadwillende mannen zouden de wet kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot kleedkamers en toiletten.

Volgens Sarah Pedersen, hoogleraar in Aberdeen, werken meer dan vijftien vrouwengroepen uit heel Schotland in de coalitie samen om politici en elkaar te steunen en informatie te delen. De coalitie wil support geven aan degenen die zich publiekelijk over de gevaren van de transgenderwet uitspreken, zoals politici die hierom worden aangevallen. „Ze hebben een leger van vrouwen achter zich”, aldus Pedersen.

Rowling

Ook de Schotse J. K. Rowling, auteur van de Harry Potter-jeugdboeken, sprak zich vorige week tegen de Schotse transgenderwet uit. Volgens haar zal de wet de meest kwetsbare vrouwen in de samenleving treffen.

Met het gewicht dat de sociaaldemocratische SNP sinds vorig jaar in het Schotse parlement heeft –de partij komt één zetel tekort voor de absolute meerderheid– wordt de transgenderwet vermoedelijk aangenomen.

Eind mei zal de Nederlandse Tweede Kamer zich uitspreken over een wetsvoorstel dat juridische geslachtswijziging op een vergelijkbare manier in Nederland moet vereenvoudigen.​

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer