Binnenland

Toch onderzoek naar gevaar umts-straling

Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil dat er snel een Europese studie komt naar de mogelijke gevaren van straling door umts-masten voor mobiele telefonie. Op voorstel van Brinkhorst komt er op korte termijn een werkgroep die zich over de problematiek gaat buigen.

Wetenschapsredactie
10 December 2004 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Dit bleek na afloop van een vergadering in Brussel met zijn collega’s uit de 24 andere landen van de Europese Unie. „Er zijn talloze studies over het onderwerp. Het zou niet goed zijn als landen die allemaal verschillend uitvoeren”, zei Brinkhorst. De onderzoeken wijzen er volgens hem op dat de straling van umts-antennes geen grote gevaren oplevert. „Maar de bevolking is toch ongerust. De politiek moet daarop reageren en zijn verantwoordelijkheid nemen.”

In tegenstelling tot de geruststellende uitspraken van Brinkhorst heeft TNO-onderzoek vorig jaar uitgewezen dat umts-straling wel degelijk invloed heeft op mensen. Proefpersonen die zonder dat ze dit wisten aan de straling werden blootgesteld, meldden onder meer klachten van duizeligheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Het kabinet meldde dinsdag nog tijdens een kameroverleg dat het nieuwe umts-masten niet tegenhoudt. De gezondheidsrisico’s zijn te klein om de bouw te stoppen, vinden ook regeringspartijen. De PvdA pleitte ervoor geen masten meer te plaatsen bij bevolkingscentra en GroenLinks en SP wilden een totale stop totdat duidelijk is of de straling invloed heeft op de gezondheid.

TNO ontving eerder dit jaar geen geld voor verder onderzoek na het opzienbarende experiment waarvan de resultaten in oktober 2003 naar buiten kwamen. Volgens hoofdonderzoeker Peter Zwamborn van TNO kreeg zijn uitgewerkte onderzoeksvoorstel wel de steun van de ministeries van Economische Zaken en VROM, maar was minister Hoogervorst van Volksgezondheid tegen. „Daardoor is een jaar verloren gegaan en hebben wij een unieke kans op baanbrekend verder onderzoek op dit belangrijke terrein laten schieten”, aldus een zwaar teleurgestelde Zwamborn. Hij heeft hierover een pittige brief gestuurd aan de betrokken minister.

Inmiddels wordt het umts-netwerk in hoog tempo over Nederland uitgerold. Er staan inmiddels 1800 masten. In 2007 moeten in totaal 50.000 masten geplaatst zijn.

Umts is een volgende generatie mobiele telefoons. Ze bieden gebruikers meer mogelijkheden, onder meer voor snelle internetdiensten. Telecombedrijven hebben jaren geleden miljarden euro’s aan de overheid betaald voor de licenties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer