Groen & duurzaamheidweek van de schepping

Deelnemer RD-onderzoek scheidt massaal afval

De deelnemers aan het RD-onderzoek over duurzaamheid scheiden op grote schaal hun afval. Bij bewustwording rond plasticafval is nog wel een wereld te winnen, blijkt uit de resultaten van dit jaar.

Redactie binnenland
8 March 2022 09:35
Ruim een kwart van de deelnemers aan het onderzoek let bij het winkelen bijna altijd op verbruik van plastic. beeld Pexels
Ruim een kwart van de deelnemers aan het onderzoek let bij het winkelen bijna altijd op verbruik van plastic. beeld Pexels

Van de respondenten die de enquête dit jaar invulden, blijkt ruim 96 procent ”bijna altijd” of ”vaak” afval gescheiden in te leveren. In 2015 was dit percentage ook al hoog, namelijk 91 procent.

Een van de respondenten meldt dan ook „behoorlijk goed” te scheiden. Een ander doet dit zelfs „zeer secuur.” Een enkele deelnemer zegt alleen papier of glas apart in te leveren.

Goede voorzieningen om te scheiden zijn van belang, blijkt uit reacties die gegeven worden. „In onze flat gebruiken wij een stortkoker, daarbij is geen mogelijkheid om te scheiden. Wel lever ik papier apart in.”

Voor ten minste één respondent speelt het financiële motief een belangrijke rol. „Je moet in onze gemeente wel scheiden anders betaal je je een blauw hemd.”

18044828.JPG
beeld RD

Een deelnemer die afval vaak gescheiden inlevert, doet de suggestie om plasticafval om te zetten in brandstof. „Zo voorkom je dat kankerverwekkend plastic in de recyclingmix terechtkomt. Het is veel goedkoper dan recyclen en het levert brandstof en dus stroom op. Met goede filters zijn schadelijke stoffen bij verbranding af te vangen.”

Patatboer

Ruim een kwart van de deelnemers aan het onderzoek let bij het winkelen bijna altijd op verbruik van plastic. Nog eens 30 procent let daar vaak op. Dat betekent aan de andere kant dat 43 procent van de respondenten ”soms” of ”nooit” op het verbruik van plastic let.

Enkele geënquêteerden geven als reden dat veel producten gewoonweg nog in plastic verpakt zijn. „Het is vrijwel onmogelijk om plastic te vermijden”, stelt een deelnemer.

Andere respondenten maken gebruik van eigen tassen en netjes om boodschappen in te vervoeren. „Naar de markt en naar de patatboer neem ik zelf mijn papieren zakken van de vorige keer mee.”

Nieuwe regelgeving rond plastic tasjes is behulpzaam bij het verminderen van plastic­gebruik. Bij veel winkels gaan de boodschappen niet meer automatisch in een plastic tasje. „Je gebruikt dus automatisch minder plastic en je hoeft niet te kiezen”, stelt een deelnemer aan het onderzoek.

De respondenten die qua stemgedrag neigen naar de ChristenUnie letten wat meer op het verbruik van plastic dan degenen die neigen naar de SGP. Van degenen die, als er binnenkort Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, op de SGP zouden stemmen, kiest twee derde voor ”bijna altijd” of ”vaak”. Bij de SGP is dat 55 procent.

Een deelnemer verwoordt zijn gevoelens rond afvalscheiding en plasticgebruik als volgt: „Soms is het best moeilijk. Het lijkt wel een vicieuze cirkel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer