Economieoekraïnecrisis

Vissers gedwongen aan de kade om dure diesel​ door oorlog in Oekraïne

Vissers houden hun kotters massaal aan de kade. Door de hoge brandstofprijzen is het financieel onmogelijk uit te varen.

Redactie economie
7 March 2022 11:39
Rook stijgt op uit een oliedepot in Tsjernihiv, Oekraïne. Het depot werd volgens de State Emergency Service of Ukraine (staatsnooddienst) getroffen bij beschietingen.  beeld AFP
Rook stijgt op uit een oliedepot in Tsjernihiv, Oekraïne. Het depot werd volgens de State Emergency Service of Ukraine (staatsnooddienst) getroffen bij beschietingen.  beeld AFP

Zonder snelle overheidsmaatregelen om de Nederlandse visserij te ondersteunen zegt een groot deel van de sector het hoofd niet langer boven water te kunnen houden.

Dirk Kraak, visser en voorzitter van Eendracht Maakt Kracht (EMK), waarschuwt in De Telegraaf namens de actiegroep van kottervissers dat de helft van de vissers niet uitvaart: „Dan heb je het toch over zo’n dertig tot veertig kotters. Met de huidige prijs van diesel kun je het water niet op.”

Tanken aan de pomp in Nederland is nog duurder geworden door de onrust op de oliemarkt. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers gaan de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen opnieuw omhoog.

Van de vier concerns waarvan al gegevens binnen zijn, loopt de geadviseerde literprijs voor Euro95 (E10) tussen de 2 en 6 cent op. Bij diesel moeten automobilisten rekening houden met prijsstijgingen van 2 tot 8 cent per liter.

Vrijdag gingen de prijzen al fors omhoog. Daardoor was de adviesprijs voor Euro95 al opgelopen tot een record van 2,311 euro per liter. Voor diesel gaat het om 2,012 euro, wat eveneens het hoogste niveau ooit is. Marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers noemt de prijsstijgingen van de laatste dagen „ongekend.”

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijs, die UnitedConsumers al sinds het begin van deze eeuw bijhoudt. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg. Op andere locaties geven tankstations vaak kortingen, hoewel tanken onder de 2 euro per liter benzine nu niet meer mogelijk lijkt.

Olieprijzen

De olieprijzen gingen maandag zeer hard omhoog, omdat de VS en zijn bondgenoten een ban overwegen op de import van Russische olie vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland is een belangrijke exporteur van olie en bij een verbod zal de oliemarkt nog verder onder druk komen te staan, met mogelijk zelfs tekorten.

18042015.JPG
Prijzen bij tankstations blijven stijgen. beeld AFP, Indranil Mukherjee

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (159 liter) steeg maandagochtend met meer dan 9 procent naar ruim 126 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika, werd bijna 10 procent duurder op bijna 130 dollar per vat. Daarmee liggen de olieprijzen op de hoogste niveaus sinds juli 2008 en zijn de records van dat jaar in zicht toen Amerikaanse olie bijna 150 dollar per vat kostte. Kenners sluiten niet uit dat de prijzen naar de 200 dollar kunnen stijgen.

Rusland exporteerde in december dagelijks ongeveer 7,8 miljoen vaten olie en andere petroleumproducten. Het land is na Saudi-Arabië en de VS de grootste olieproducent ter wereld. Een groot deel daarvan wordt gekocht door westerse landen. De roep om een boycot van Russische olie wordt steeds luider om zo het Kremlin te straffen voor de invasie van Oekraïne en Moskou financieel te raken. Rusland is voor zijn overheidsinkomsten erg afhankelijk van de verkoop van olie en gas.

Shell

Shell maakte zaterdagavond bekend de winst op goedkoop ingekochte Russische olie te bestemmen voor humanitaire hulp aan Oekraïne. In een verklaring op Twitter zegt het energieconcern met ontsteltenis te hebben kennisgenomen van de invasie in Oekraïne. Daarom wordt de samenwerking met Gazprom, grotendeels eigendom van de Russische staat, opgezegd evenals de betrokkenheid bij een belangrijke gaspijpleiding naar Europa.

Vrijdag heeft Shell de „moeilijke beslissing” genomen een lading ruwe Russische olie te kopen. „Onze raffinaderijen produceren benzine en diesel evenals andere producten waar mensen dagelijks op rekenen. Vrachten uit alternatieve bronnen zouden niet op tijd zijn gearriveerd om ontregeling van de marktbevoorrading te voorkomen”. Shell belooft totdat er voldoende alternatieven zijn gevonden het geld dat nog met Russische olie word verdiend in een fonds te stoppen voor hulp aan Oekraïense slachtoffers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer