Buitenland
Tsjetsjeese strijders knappen de smerigste klussen op

Zij aan zij met Russische soldaten vechten in Oekraïne ook duizenden ”Kadirovtsi”, strijders uit de Tsjetsjeense republiek in het zuiden van Rusland. Zij mogen de smerigste klussen opknappen.

Van onze correspondent
Tsjetsjeense troepen maken zich gereed voor een wapeninspectie in de hoofdstad Grozni. Duizenden soldaten uit Tsjetsjenië vechten zij aan zij met Russische militairen in Oekraïne.  beeld AP, Musa Sadulayev
Tsjetsjeense troepen maken zich gereed voor een wapeninspectie in de hoofdstad Grozni. Duizenden soldaten uit Tsjetsjenië vechten zij aan zij met Russische militairen in Oekraïne.  beeld AP, Musa Sadulayev

Op 26 februari publiceerde de leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadirov, op Instagram –zijn miljoenenaccount is inmiddels geblokkeerd door Metaverse– een video met daarop zo’n 12.000 vechters die in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozni bijeenkwamen. Kadirov sprak hen toe. Wanneer de video werd opgenomen is niet duidelijk, maar het laat zien dat Tsjetsjenië zich al dagen-, zo niet wekenlang, voorbereidde op oorlog, een speciale „opdracht van Poetin.”

In zijn toespraak ageerde hij tegen „terroristen” en „neonazi’s” die zouden vechten in het oosten van Oekraïne. „Ik verklaar hierbij officieel dat het de Tsjetsjeense strijders zijn die onderweg zijn naar Oekraïne en die zullen vechten op de gevaarlijkste plekken.” Het klopt, de Tsjetsjeense strijders vechten rond Marioepol, de havenstad waar het beruchte en extreemrechtse Azov-bataljon zich ophoudt.

Bovendien zou een groep Kadirovtsi rond Kiev vechten met een speciaal doel: het ombrengen van de Oekraïense president, Volodimir Zelenski. Aleksej Danilov, hoofd van de Oekraïense nationale veiligheidsraad, zei dat de groep is geëlimineerd: „We geven noch onze president, noch ons land op. Dit is ons land, ga weg hier”.

Kadirov richtte zich in zijn toespraak ook op Zelenski: „Bel de president van de Russische Federatie,Vladimir Poetin, en vraag hem om vergeving. Doe het ter wille van het behoud van Oekraïne en zijn volk, ga in op alle voorwaarden die Rusland eist. Dit is de beste stap om je gezicht te redden”, dreigde de Tsjetsjeense leider.

Bevriend

Wat nu in Oekraïne gebeurt, gebeurde twee decennia terug in Tsjetsjenië. De republiek vocht twee bloedige oorlogen tegen het Russische leger uit. Vele duizenden burgers werden het slachtoffer van de bombardementen op onder andere hun hoofdstad Grozni, waar geen huis meer overeind stond.

Hoe komt het dan dat 12.000 strijders volgens Kadirov „vrijwillig” naar Oekraïne afreizen? Kadirov vocht in de eerste Tsjetsjeense oorlog aan Tsjetsjeense kant, maar in de tweede oorlog vocht hij al aan de kant van Poetin. In 2005 volgde hij zijn vader op als leider van de republiek. Hij leidt de republiek nu al jaren met ijzeren vuist. Het Kremlin geeft hem veel vrijheid om de republiek te besturen naar zijn goeddunken, zolang het geen problemen oplevert voor de Russische Federatie.

Kadirov is sindsdien goed bevriend met Poetin en hij maakte de moslimregio in het zuiden van Rusland extreem Kremlingezind, mede dankzij de oliedollars die de republiek voor een groot deel zelf mocht houden. Bij verkiezingen kan Poetin rekenen op 99 procent van de stemmen – en dat is niet alleen vanwege fraude.

„We hebben de terroristen in onze regio uitgeroeid, die als doel hadden om Rusland te vernietigen via de Tsjetsjeense republiek”, sprak Kadirov zijn strijders toe. „En ik ben er zeker van dat we de komende dagen ook de bevrijding van Oekraïne van geweld en moord zullen vieren.”

Harten

Kadirov zegt constant in contact te staan met zijn strijders. Nu zijn Instagramaccount door Facebook is verwijderd, deelt Kadirov zijn video’s via zijn Telegramkanaal. Hij toont hoe zijn bebaarde Tsjetsjeense strijders zich opmaken voor de strijd, hoe ze bidden vlak voor de strijd en hoe ze roepen: „Allah akbar.” Ook laat Kadirov zien hoe zijn soldaten pantservoertuigen van Amerikaanse makelij buitmaakten. „De Amerikanen sponsoren terroristen”, zegt hij.

Kadirov toont de menselijke kant van zijn strijders: ze beschermen vrouwen en kinderen en op video’s is te zien hoe zwaarbewapende Tsjetsjenen water en voedsel uitdelen aan de Oekraïense bevolking. „Onze jongens bieden onderdak en geven hun eigen proviand weg. Geen enkele internationale organisatie geeft zo om deze mensen.”

Tsjetsjenië is het schoolvoorbeeld van hoe Poetin een regio onder controle kan krijgen, zij het met propaganda en repressie. Het is zeer de vraag is of dat gaat lukken met de harten van het Oekraïense volk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer