Omikron lijkt minder gevaarlijk voor zwangere én voor ongeboren kind
Geruststellend nieuws voor zwangere vrouwen: een infectie met omikron lijkt minder risico te geven op doodgeboorte van het kind dan met delta. Toch blijven zwangeren tot een risicogroep behoren, stellen Rotterdamse gynaecologen.
Een besmetting met de deltavariant van het coronavirus kan in sommige gevallen leiden tot een doodgeboorte, vertelde gynaecoloog dr. Sam Schoenmakers van het Erasmus Medisch Centrum in december tegen het Reformatorisch Dagblad. De placenta’s van dertien vrouwen bij wie het kindje voor de geboorte overleed, bleken met het virus geïnfecteerd te zijn. „Heel heftig”, zei de Rotterdamse gynaecoloog destijds. „Deze kinderen waren waarschijnlijk niet overleden als er geen corona was geweest.”
Maar sinds omikron dominant is, zijn er nog geen meldingen van doodgeboortes binnengekomen, zegt Schoenmakers woensdagmiddag desgevraagd. „De kans dat omikron de placenta infecteert, lijkt kleiner te zijn.”
De gynaecoloog beweert niet dat het risico op doodgeboorte na een besmetting met omikron helemaal uitgesloten is. „Omikron is er nog niet zo lang, daarom wil ik een slag om de arm houden. Ook heb ik er nog geen harde cijfers over gezien vanuit de Verenigde Staten en Engeland. Gezien het grote aantal mensen dat al omikron heeft gehad, lijkt de kans op een doodgeboorte wel kleiner te zijn.”
Bij de deltavariant trad een doodgeboorte waarschijnlijk binnen een paar weken na een infectie op. Dit wordt nu verder uitgezocht. Als deze complicatie ook bij omikron zou kunnen optreden, had Schoenmakers er al meldingen van verwacht.
Opvallend was dat de meeste vrouwen die na een infectie met de deltavariant te maken kregen met een doodgeboorte van het kind, slechts milde klachten hadden. „Bij vrouwen die op de ic hebben gelegen, zagen we zelden een doodgeboorte of een infectie van de placenta”, zegt Schoenmakers.
Bloedbaan
De gynaecoloog denkt dat het coronavirus zich via het bloed kan verspreiden naar de placenta. „Dat kan haast niet anders.” Hij trof het virus inderdaad bij een deel van de vrouwen in het bloed aan. „Waarom we het virus bij sommigen wel in de bloedbaan vonden en bij anderen niet, kunnen we niet verklaren. Dat hangt sowieso niet samen met de ernst van de klachten.”
Zijn collega gynaecoloog-perinatoloog dr. Hans Duvekot heeft nog geen zwangere vrouwen gezien die door omikron op de intensive care moesten worden opgenomen, zegt hij donderdagochtend desgevraagd. „Omikron is gewoon veel milder dan delta.” Wel belandde onlangs een zwangere vrouw mét omikron, maar vanwége een ernstige hartafwijking op de ic.
Volgens Duvekot moesten er tussen juli 2020, toen de Britse variant opkwam, en januari 2022, toen de laatste besmettingen met delta plaatsvonden, 39 zwangere vrouwen door corona op de Rotterdamse ic’s worden opgenomen. Deze vrouwen waren veelal ongevaccineerd en van buitenlandse afkomst. Vaak verbleven ze drie of vier weken op de ic, soms wel zes. „Vóór corona hoefden jaarlijks maar één of twee zwangere vrouwen een paar dagen aan de beademing.”
Griepvirus
Zwangere vrouwen werden tot nu toe als een kwetsbare groep beschouwd. Is dat ook bij de mildere omikronvariant terecht? „We zien hen nog steeds zo”, zeggen Schoenmakers en Duvekot. Zwangeren hebben volgens Schoenmakers een drie keer zo grote kans om op de intensive care te belanden als niet-zwangere vrouwen van dezelfde leeftijd. „Dat weten we uit studies bij eerdere varianten. Maar of dat ook voor omikron geldt, durf ik niet te zeggen.” Duvekot: „Omikron lijkt tot nu toe niet gevaarlijker dan influenza. Maar ook van het griepvirus kunnen zwangeren flink last hebben.”