BuitenlandOEKRAÏNECRISIS
Westen stelt sancties in tegen Rusland

Westerse landen kondigen sancties af tegen Rusland om de vijandelijkheden tegen Oekraïne. Een overzicht.

Redactie buitenland
23 February 2022 11:52
De Duitse regering beraadde zich woensdag onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz (m.) over de agressie van Rusland tegen Oekraïne.  beeld EPA, Carsten Koall
De Duitse regering beraadde zich woensdag onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz (m.) over de agressie van Rusland tegen Oekraïne.  beeld EPA, Carsten Koall

EU

De EU-landen straffen onder meer 27 personen en organisaties en bemoeilijken de toegang van Moskou tot de financiële markten. Banken krijgen strafmaatregelen opgelegd en de EU neemt de defensiesector op de korrel.

Ook 351 Russische parlementariërs die stemden voor de erkenning van twee afvallige Oekraïense regio’s door Rusland worden geraakt. Verder wordt de handel tussen de separatistenrepublieken en de EU verder ingeperkt. President Poetin zelf blijft buiten schot.

EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwt dat het sanctieniveau kan worden verhoogd.

VS

De Verenigde Staten komen met het eerste sanctiepakket tegen twee grote banken, Russische handelaren en aanhangers van Poetin en zijn familie. Ook wordt Amerikaanse banken verboden in Russische staatsobligaties te handelen om zo de toegang van het land tot westerse kapitaalmarkten af te snijden.

Als Rusland zijn agressie tegen Oekraïne voortzet, volgen zwaardere sancties. De VS blijven wapens aan Oekraïne leveren om een Russische invasie tegen te gaan. Ook worden meer Amerikaanse troepen ingezet in Oost-Europa.

VK

Het Verenigd Koninkrijk stelt sancties in tegen Russische instanties en individuen. De maatregelen treffen vijf financiële instellingen, en drie miljardairs die nauwe banden hebben met Poetin, onder wie de oligarch Gennadi Timtsjenko Alle tegoeden van de betreffende instanties en personen in het VK worden bevroren. De Britse regering ontzegt de drie miljardairs toegang tot het land. Premier Johnson wil voorkomen dat Russische bedrijven geld verdienen op Britse markten. Johnson dreigt met meer „krachtige sancties.”

CANADA

De Canadese premier Justin Trudeau heeft een „eerste ronde” van sancties afgekondigd. Canada verbiedt Russische staatsschulden op te kopen. Verder legt Trudeau aanvullende sancties op aan door de staat gesteunde Russische banken. Tevens verbiedt hij Canadezen financiële transacties te doen met Loehansk en Donetsk. Ook Russische parlementsleden die de soevereiniteit van de twee regio’s erkennen, wachten sancties.

JAPAN

Japan neemt sancties door de uitgifte van Russische obligaties in Japan te verbieden, zei premier Fumio Kishida woensdag. Het bevriezen van de activa van bepaalde Russische individuen noemde Kishida als andere sanctie van Japan. Namen noemde hij niet.

AUSTRALIË

Australië heeft woensdag acht leden van de Russische Veiligheidsraad geconfronteerd met sancties, waaronder reisverboden. Verder neemt Australië economische strafmaatregelen tegen bijvoorbeeld „militair gelieerde” Russische banken.

CHINA

China heeft de westerse sancties tegen Rusland afgewezen. Beijing stelt dat sancties nooit de beste manier zijn om problemen op te lossen. Het land dringt erop aan dat de betrokken partijen in het conflict over Oekraïne hun onenigheid in dialoog oplossen.

Reactie Oekraïne

De eerste reeks sancties van VS-president Biden tegen Rusland zijn „een sterke eerste zet”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba dinsdag. Hij zei ook dat Amerika hem de levering van meer defensieve wapens heeft toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer