Ranglijst onbereikte volken: Nauwelijks christenen in Afghanistan en Somalië
In Afghanistan en Somalië is de kans het kleinst om een christen tegen te komen. In deze landen is niet meer dan 0,02 procent van de bevolking christen, zo blijkt uit de maandag verschenen ranglijst van onbereikte volken van zendingsorganisatie GlobalRize.
De lijst, die vorig jaar voor het eerst verscheen, wordt gedomineerd door de Arabische wereld: acht van de zestien landen zijn islamitisch. „In al deze landen is er een grote christelijke aanwezigheid geweest, maar in de loop van de geschiedenis is die steeds verder teruggedrongen” aldus GlobalRize, een organisatie die het Evangelie via internet verspreidt. Zo heeft Irak een bevolking die voor 0,4 procent christelijk is. Dat was in 2010 nog 1,6 procent.
Huiskerken
Op de ranglijst staan de zestien landen met meer dan 1 miljoen inwoners waar minder dan 1 procent van de bevolking christen is. Deze landen hebben samen meer dan 600 miljoen inwoners. Ongeveer een kwart van deze mensen spreekt Arabisch, een kwart Bengaals, een kwart Turks of Farsi, en een kwart een kleinere taal. Vrijwel alle landen op de lijst zijn islamitisch. De enige uitzondering is Noord-Korea, op de tiende plaats.
Er zouden nog meer Arabische landen op de lijst staan als er alleen naar de lokale christelijke bevolking was gekeken. In enkele landen, zoals Saoedi-Arabië, is een vrij hoog percentage van de inwoners christen door grote aantallen buitenlanders die er permanent wonen. De laatste jaren zijn er steeds meer huiskerken in de Arabische wereld. „Daar komen ook mensen met een moslimachtergrond die tot geloof zijn gekomen. Maar het gaat nu nog om zulke kleine getallen dat het nauwelijks invloed heeft op het totale percentage christenen in de Arabische wereld.”
GlobalRize noemt het „opvallend” dat er op de lijst veel landen staan met „grote problemen.” Zo kwamen vorig jaar in Afghanistan de streng islamitische taliban aan de macht. Er zijn miljoenen Afghaanse vluchtelingen. Somalië, waar „geen effectieve overheid is”, verkeert in „wetteloosheid.” In Jemen is al jaren een burgeroorlog gaande, die tot nu toe aan bijna 400.000 mensen het leven heeft gekost. „Het zijn de christenen die het door hun geloof nog veel moeilijker hebben dan de rest van de bevolking.”
Geen keus
Als er zo weinig christenen in een land zijn, en zij ook nog eens „sterk beperkt” worden in de mogelijkheden om kerkdiensten te houden, zorgt dat er volgens GlobalRize voor dat de grote meerderheid van de bevolking „zelfs niet de keus heeft om christen te worden.”
Alle landen in de top-5 van de vorige maand verschenen Ranglijst Christenvervolging van Open Doors komen ook voor op de lijst van GlobalRize: Afghanistan, Noord-Korea, Somalië, Libië en Jemen.
De eerste ranglijst van GlobalRize ging uit van absolute aantallen onbereikten. Hierop stond India op de eerste plaats. Op de maandag verschenen ranglijst wordt vanuit een andere invalshoek gekeken naar de minst bereikten: aan de hand van het percentage christenen per land.
Achttien Nederlandse organisaties, waaronder GlobalRize, Trans World Radio en Frontiers, vormen sinds 2019 de coalitie #NoChoice om aandacht te vragen voor onbereikte volken en om hen met het Evangelie te bereiken.