Buitenlandoekraïne
Russische leider ziet geen simpele oplossing voor Oekraïne-crisis

De Russische leider Vladimir Poetin ziet geen simpele oplossing voor de Oekraïne-crisis. De president van Rusland hamerde dinsdag in Moskou op veiligheidsgaranties van het Westen. Buurland Oekraïne met zijn pro-Russische rebellen in het oosten zou geen lid mogen worden van het westerse militaire bondgenootschap NAVO.

ANP
beeld EPA, Yuri Kochetkov
beeld EPA, Yuri Kochetkov

Het Kremlin-opperhoofd verwijt het Westen de veiligheidsbelangen van Rusland te negeren. Hij beschuldigde Washington er ook van Oekraïne te gebruiken als een „instrument” om Rusland in bedwang te houden. Oekraïne is slechts een middel „om ons bij een of andere gewapende strijd te betrekken”, aldus de president op een persconferentie na urenlang overleg met de Hongaarse premier Viktor Orban in het Kremlin. Poetin hoopt uiteindelijk een oplossing te vinden, „hoewel het niet eenvoudig zal zijn”.

De president klaagde dat het Westen geen rekening houdt met het principe van de „ondeelbaarheid van de veiligheid” in Europa. Hij bekritiseerde dat zijn eis om een ​​einde te maken aan de uitbreiding van de NAVO richting Rusland is afgewezen. Poetin had de NAVO ook opgeroepen zich terug te trekken uit de landen die ooit deel uitmaakten van het communistische Oostblok en af ​​te zien van het plaatsen van raketten bij de grenzen van Rusland.

Ondertussen zijn tal van westerse regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, op bezoek in de Oekraïense hoofdstad Kiev om daar steun te betuigen. De Britse premier Boris Johnson sprak al met president Volodimir Zelenski. Zij herhaalden in een verklaring dat een Russische aanval een enorme fout zou zijn. Een militaire, politieke en humanitaire ramp, in de woorden van Johnson, die Rusland een „duidelijk gevaar” noemde.

Door een massale opbouw van Russische troepen bij de grenzen met Oekraïne is in het Westen de vrees dat het Kremlin een invasie plant. Moskou ontkent dat. Het wordt ook mogelijk geacht dat de Russen de angst aanwakkeren om de NAVO-staten te overtuigen concessies te doen.

Volgens premier Johnson houdt Poetin Europa een pistool tegen het hoofd. Hij zei dat Rusland nog altijd een stap terug kan zetten en stelde directe sancties tegen Rusland en Russische personen in het vooruitzicht bij een eventuele inval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer