BuitenlandOnrust Oekraïne

Washington en NAVO niet akkoord met veiligheidseisen Rusland

De Verenigde Staten en het NAVO-bondgenootschap verwerpen de keiharde zogenoemde veiligheidseisen van Rusland. De VS en de militaire alliantie hebben dat op papier gezet, zoals de regering in Moskou had gevraagd, en aan het Kremlin overgebracht, zeggen ze. Dat ze aan die wens tegemoetkomen en ook andere handreikingen willen doen, toont volgens hen dat ze er toch met Rusland uit willen komen.

ANP
26 January 2022 19:12Gewijzigd op 26 January 2022 21:07
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt  tijdens een persconferentie  op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. De VS verwierpen woensdag de eis van Rusland om Oekraïne uit de NAVO te weren.  beeld AFP, Brendan Smialowski
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt tijdens een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. De VS verwierpen woensdag de eis van Rusland om Oekraïne uit de NAVO te weren. beeld AFP, Brendan Smialowski

Moskou wil de garantie dat buurland Oekraïne geen lid mag worden van de NAVO. Ook moeten alle NAVO-troepen weg uit NAVO-lidstaten die ooit deel uitmaakten van het communistische Oostblok. Maar Washington en de westerse alliantie hebben Rusland laten weten dat ze daar niets voor voelen.

Oekraïne heeft het recht zelf zijn bondgenoten te kiezen, benadrukt de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken. Aan dat principe zal de NAVO nooit morrelen, zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg. Hij wil na een vraag van een journalist zelfs niet uitspreken dat Oekraïne de eerste jaren helemaal niet klaar is om toe te treden, terwijl dat volgens waarnemers evident is.

Blinken en Stoltenberg beklemtonen wel open te staan voor dialoog met Moskou. Ook al blijft Rusland de spanningen opdrijven door nog meer troepen en militair materieel samen te trekken rond Oekraïne, nu ook in buurland Belarus. Dat noemt Moskou dan wel een oefening, maar „we hebben eerder gezien dat een oefening als dekmantel diende voor een aanval”, waarschuwt Stoltenberg. Rusland lijfde toen het Oekraïense schiereiland de Krim in.

Dialoog is in beider belang, houdt Stoltenberg Rusland nog eens voor. De NAVO stelt voor weer nauwer te gaan overleggen, zoals het bondgenootschap en de oude rivaal vroeger deden. Ook kunnen beide kampen opener worden over hun militaire kracht en manoeuvres en kunnen ze afspreken hun wapenarsenaal samen af te bouwen. Verder moet er bijvoorbeeld weer een onderlinge hotline komen voor noodgevallen. Dat is allemaal niet nieuw, erkent de Noor. Maar dat het zoals gewenst op papier is gezet, gedetailleerd en concreet, toont al een uitgestoken hand, hoopt hij.

Ook Blinken denkt dat de reactie van Washington een „serieuze diplomatieke weg” biedt. Volgens hem hebben de Amerikanen goed gekeken naar de Russische zorgen. Het is aan de Russen te besluiten hoe ze reageren, aldus Blinken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer