Kerk & religie

CGK houden biddag vanwege coronacrisis: „Verootmoediging nodig”

Verschillende christelijke gereformeerde kerken kwamen woensdag samen voor een moment van gebed en verootmoediging vanwege de coronacrisis. „De noodzaak tot gebed leeft onder mensen.”

Janita van Hoeven
13 January 2022 11:25
Veel christelijke gereformeerde kerken hielden woensdag een moment van gebed en verootmoediging vanwege de coronacrisis. beeld Erik Kottier
Veel christelijke gereformeerde kerken hielden woensdag een moment van gebed en verootmoediging vanwege de coronacrisis. beeld Erik Kottier

Zij gaven gehoor aan de oproep die de classis ’s-Gravenhage eind vorig jaar deed aan alle christelijke gereformeerde kerken om een dag van verootmoediging en gebed te houden in verband met „de nood van kerk en wereld.”

Aanleiding voor deze oproep was de „voortdurende pandemie en het grote aantal besmettingen dat mensen treft”, zegt ds. L. A. den Butter, predikant van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Rijnsburg, roepende kerk van de classis. „De wereld en de wereldbevolking is in nood. Alle menselijke inspanningen ten spijt hebben de genomen maatregelen nog niet geleid tot een einde van de pandemie. Dat zorgt voor meer onzekerheid.”

De cgk in Rijnsburg belegde woensdagavond een bidstond met een beperkt aantal aanwezigen. Daarin stond ds. Den Butter stil bij de drie gebedspunten die de classis aanreikte: de zieken, rouwdragenden en het medisch personeel, de regering en overheden en de kerk. „Bij elk punt las ik een passend Schriftgedeelte en hield ik een korte meditatie.” De dienst werd ook online uitgezonden.

Ook veel andere christelijke gereformeerde kerken hielden woensdag een gebedssamenkomst of hopen dat binnenkort te doen. Ds. Den Butter: „Ik heb geen aantallen, maar ik constateer dat er in de breedte van de Christelijke Gereformeerde Kerken gehoor is gegeven aan de oproep van de classis. Dat zeg ik niet om ons op de borst te kloppen, maar om aan te geven: de noodzaak tot gebed leeft onder mensen.”

De predikant hoopt dat de biddag leidt tot verootmoediging voor de Heere. „In de verwachting dat Hij hoort en verhoort en een keer ten goede brengt in de pandemie. Maar ook dat deze crisis een geestelijke opleving uitwerkt en ertoe leidt dat wij als land en volk en kerk samen de Heere vrezen en dienen.”

Dat de gebedsdag op verschillende plaatsen heeft geleid tot interkerkelijke samenwerking stemt tot dankbaarheid, zegt ds. Den Butter. „In de brief met de oproep gaven we aan dat het goed zou zijn om plaatselijke kerken te vragen om te participeren in deze biddag. Om zo gezamenlijk te bidden en ons te verootmoedigen voor de Heere. Van sommige plaatsen weet ik van samenwerking. In andere gemeenten is dat niet gelukt, soms vanwege de coronamaatregelen.”

Psalm 23

In Hardenberg besloot de christelijke gereformeerde kerk om niet samen te werken met andere kerken, zegt ds. D. A. Brienen. „De gedachte daarachter was: dit is echt een christelijk gereformeerd initiatief, laten we ons op ons eigen kerkverband focussen. Daarnaast is mijn ervaring dat een gezamenlijke bijeenkomst behoorlijk wat voorbereiding vergt en is het met de coronamaatregelen niet mogelijk om veel mensen te ontvangen.”

De gemeente hield woensdagavond een gebedssamenkomst in de kerk. Daarbij waren vier broeders en een zuster aanwezig. Zij baden om de beurt een gebedspunt dat de classis had aangereikt. Tussendoor klonken liederen. Ook werd een filmpje uitgezonden van catechisanten die Psalm 23 lazen.

17870251.JPG
Ds. D. Brienen. beeld Frank Uijlenbroek

Ds. Brienen kijkt positief terug op de avond. „Het is mooi om middenin de week met andere gemeenteleden onze nood en zorgen over wereld, kerk en jongeren bij de Heere te brengen. Ik heb dat als heel bemoedigend ervaren, want soms krijg je het gevoel dat je er als predikant alleen voor staat.”

In de classis Hoogeveen is niet door alle kerken meegedaan aan het initiatief, is zijn indruk. „Als Christelijke Gereformeerde Kerken zitten we in moeilijk vaarwater. Het zou mooi zijn als de nood der tijden ons dichter tot elkaar brengt.”

Watersnoodramp

In sommige plaatsen wordt op een andere dag een gebedsmoment gehouden. De cgk in Urk ziet de geestelijke noodzaak in van een biddag, maar vindt de datum van 12 januari te dicht op de reguliere Urker biddag van 9 februari, schrijft het moderamen. Daarom wil de kerk tijdens de Urker biddag „in gebed en prediking aandacht schenken aan de coronacrisis en wat die ons te zeggen heeft.” In de cgk in Nunspeet vindt vrijdagavond online een moment van gebed plaats. Andere gemeenten geven volgende week tijdens de jaarlijkse week van gebed invulling aan het initiatief.

De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben de bevoegdheid om „in geval van buitengewone tijden van kerk en wereld een biddag uit te schrijven” gedelegeerd aan de classis ’s-Gravenhage. De kerken hielden onder meer na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog in 1918 en na de watersnoodramp van 1953 ook een extra biddag vanwege de nood der tijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer