Binnenland

Gorinchem biedt asielzoekers in noodopvang „warm welkom”

Gorinchem gaat in een voormalig belastingkantoor 300 asielzoekers opvangen in het kader van acute noodhulp. De gemeenteraad wil de ontheemden een „warm welkom” bieden.

17 December 2021 09:35
beeld ANP, Siese Veenstra
beeld ANP, Siese Veenstra

Dat bleek donderdagavond tijdens een raadsvergadering die in het teken stond van de noodopvang, na een zogeheten aanwijzing van staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel). Aan het begin van de vergadering sprak burgemeester Reinie Melissant-Briene een statement uit. Ze zei samen met onder meer kerken, moskeeën, scholen en welzijnsorganisaties de ontheemden een „warm welkom” te willen bieden in de stad.

Diverse raadsleden sprake hun verbazing uit over het statement, waarin ze een andere toon van de burgemeester hoorden dan eerder in de media. Rutger van Breemen (GroenLinks) vond het jammer dat zij in media-uitingen niet haar „verbindende en sociale kant” heeft laten zien. Melissant gaf daarop aan dat de raad de plek is waar ze haar „hart wil laten spreken.”

Een bijna raadsbreed gesteunde motie van GroenLinks, ChristenUnie-SGP, D66, CDA en SP sprak eveneens van „een warm welkom voor de asielzoekers die in onze gemeente te gast zullen zijn.” De partijen riepen het college op om zo snel mogelijk met betrokkenen, zoals scholen, VluchtelingenWerk en de politie, in gesprek te gaan om „een plan te maken om de asielzoekers een gastvrij onthaal te geven.”

De noodopvang wordt geboden in een voormalig belastingkantoor waarin in oktober ook voor vier weken 300 mensen werden gehuisvest. Het CDA diende een motie in die het college oproept aan de nieuwe opvang de voorwaarde te verbinden dat die maximum één jaar zal duren. Daarna zou de gemeente het pand van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten kopen. Daarmee zou het vertrouwen van bewoners moeten worden teruggewonnen, aangezien eerder was toegezegd dat er geen asielzoekers meer in het pand zouden komen.

Fractievoorzitter Marjo Molengraaf van ChristenUnie-SGP vond het geen goed idee om het pand te kopen om te voorkomen dat het COA daar weer opvang gaat bieden. Ze noemde dat „een rare reden om vastgoed te verwerven.” De CDA-motie werd met veertien tegen negen stemmen aangenomen.

Diverse fracties waren kritisch over het traject dat aan de aanwijzing voor noodopvang voorafging. „Gorinchem is volledig de regie kwijt in haar eigen stad met deze aanwijzing”, zei Everdien Hamann (Gorcum Actief). Rutger van Breemen (GroenLinks) noemde het „onverteerbaar hoe veel er geblunderd is in deze kwestie.” En Molengraaf sprak van „falend beleid” rond het voormalige belastingkantoor.

Wethouder Ro van Doesburg (ruimtelijke ontwikkeling) vroeg er in zijn reactie begrip voor „dat we af en toe worden ingehaald door de werkelijkheid.”

Cruiseschip

Door de noodopvang in het belastingkantoor is de mogelijke opvang van 150 asielzoekers op een cruiseschip langs de Handelskade in Gorinchem, waarover de raad zich vorige week zou buigen, niet meer aan de orde. Raadslid Rutger van Breemen sprak de hoop uit „dat een andere gemeente de boot die klaarligt zal overnemen, zodat daar alsnog 150 vluchtelingen gehuisvest kunnen worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer