Binnenland

Kuipers: ministerie wilde geen zorgpersoneel uit buitenland halen

De zorgsector had een plan om de capaciteit van de intensive cares te vergroten door artsen en verpleegkundigen uit het buitenland te halen en de behandelingen op bepaalde plekken te concentreren. Maar het ministerie van Volksgezondheid wilde dat niet, zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, woensdag in de Tweede Kamer.

ANP
15 December 2021 10:01Gewijzigd op 15 December 2021 13:19

De Volkskrant bracht het plan naar buiten. Intensive cares zouden honderd bedden extra beschikbaar krijgen. „Er is destijds door het ministerie besloten: we willen graag dat jullie andere opties exploreren”, zei Kuipers. Vervolgens besloot de sector om te kijken of studenten meer ingezet konden worden.

Kuipers ging niet in op de redenen van het ministerie, maar zei wel dat het invliegen van medewerkers niet eenvoudig is: „Je moet mensen hiernaartoe halen, teams formeren, zo nodig extra opleiden. Dat is kostbaar.” Aruba en Curaçao hebben eerder artsen en verpleegkundigen uit het buitenland gehaald. „Toen deze mensen er klaar voor waren, was de golf door vaccinatie grotendeels voorbij.”

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), bevestigt het bestaan van het plan ook. „We hebben in september hard gewerkt aan een plan, maar het is niet een helemaal uitgewerkt plan. Het is in een aardig stadium naar het ministerie gestuurd. Toen is gezegd: we gaan het niet verder uitwerken”, zei Gommers woensdag op NPO Radio 1.

Gommers zegt dat er „oriënterende gesprekken” zijn geweest met bedrijven die verpleegkundigen uit landen als India en de Filipijnen halen. Als het ministerie groen licht had gegeven, zou de volgende stap zijn geweest om te kijken of het daadwerkelijk zou lukken de mensen binnen „twee of drie maanden” naar Nederland te halen.

Gommers had de bedden graag tot zijn beschikking gehad. „De piek die we nu meemaken is toch weer hoger dan we gedacht hadden. Nu gaat het echt ten koste van de reguliere zorg. Ieder ic-bed dat er goed georganiseerd bij zou komen zonder ten koste van de huidige verpleegkundigen te gaan, had ik als meerwaarde gezien.”

Volgens Gommers was er in de zomer ook een plan om de capaciteit te vergroten door coronazorg op drie of vier plekken te concentreren. Daar kwam toen niets van, maar zorgminister Hugo de Jonge opperde het plan dinsdag wel bij de persconferentie. Gommers: „Dus komt het weer uit de la en wordt er toch nog nagedacht: zou je die Covid-zorg toch niet kunnen centraliseren zodat je die reguliere zorg kan handhaven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer