Opinie
Verbied seks tussen 16-jarige en iemand op een machtspositie

Het moet wettelijk verboden worden voor mensen op een machtspositie zoals advocaten en Kamerleden om seks te hebben met minderjarigen. Hiermee voorkom je dat misbruikers na hun daden door kunnen blijven klimmen op de maatschappelijke ladder.

Mariska de Haas
„Daders van seksueel machtsmisbruik komen er wel heel gemakkelijk van af.”​ beeld iStock
„Daders van seksueel machtsmisbruik komen er wel heel gemakkelijk van af.”​ beeld iStock

De Belgische rechtbank veroordeelde twee weken een 46-jarige man uit Wellen tot drie jaar celstraf voor onder andere het seksueel misbruiken van een vijftienjarige jongen. In Nederland is de eveneens 46-jarige Sidney Smeets, die eenzelfde vergrijp pleegde met meerdere jongens van zestien jaar oud, nog steeds vogelvrij. Nadat zijn daden bekend werden, begon het oud-Kamerlid zijn eigen advocatenkantoor en kon daarbij een halve ton aan wachtgeld meekrijgen voor zijn twee weken zwoegen in de Tweede Kamer.

Het is nu ruim een halfjaar geleden dat Smeets aftrad nadat zo’n tien jongens aangaven dat de D66’er seksuele handelingen met hen verrichtte toen ze minderjarig waren. Uit een artikel in het Parool blijkt dat Smeets ook uit was op seks met jongens jonger dan zestien. Zo nodigde hij de 15-jarige Jens Bosman bij hem uit en schreef Smeets aan een van zijn 16-jarige minnaars dat het „zijn foutste fantasie is om seks te hebben met iemand van onder de 16. En dat hij het risico wil nemen als hij de jongen kent en vertrouwt”, aldus Parool.

Wat het verhaal extra schrijnend maakt, is dat Smeets van 2009 tot aan zijn aftreden als Kamerlid, strafrechtadvocaat was bij het advocatenkantoor Spong. Hier verdedigde hij zedendelinquenten in zedenzaken. Zijn minderjarige slachtoffers durfden naar niemand toe te gaan, gaven ze later aan, omdat ze zich niet zouden kunnen verdedigen tegenover zo’n machtig roofdier dat alle wetten kent.

Het incident-Smeets staat helaas niet op zichzelf. Acteur en rapper Bilal Wahib (22) kwam er met een excuus en een regeling vanaf toen hij een 12-jarige jongen in een livestream op Instagram overhaalde om voor 17.000 euro live zijn geslachtsdeel te laten zien. De acteur mocht op televisie zijn verhaal doen, zodat we nu vooral met de dader medelijden moeten hebben. Wat als Wahib geen bekende Nederlander van Marokkaanse afkomst was geweest, maar een normale leraar Duits?

VVD’er Han ten Broeke werd ook de hand boven het hoofd gehouden. Een jonge medewerkster (25) beschuldigde in 2013 het toen 44-jarige Kamerlid van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De consequentie: Ten Broeke kwam gewoon opnieuw op de verkiezingslijst en in de Kamer. Pas vijf jaar later, toen de aanklacht uitlekte in de media, trad Ten Broeke af.

Mediarel

Deze daders van seksueel machtsmisbruik komen er wel heel gemakkelijk van af. Oké, enkele weken is er een mediarel en heerst er maatschappelijke verontwaardiging. Maar daarna kan Smeets zijn eigen advocatenkantoor beginnen en binnenkort kunnen we een nieuwe film van Wahib zien in de Nederlandse bioscopen. En radiozender 3FM draait weer zijn muziek, terwijl de zedenpolitie de Instagramvideo beschouwt als kinderporno.

Han ten Broeke is na aftreden simpelweg gepromoveerd tot directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. En hoe liep het ook alweer af met Onno Hoes, die in 2015 moest stoppen als burgemeester van Maastricht omdat hij affaires had met jongere mannen, zogeheten toyboys? En „zijn status als burgervader gebruikte om te jagen op jongere mannen”, aldus verschillende bronnen in de Telegraaf en bij Omroep Brabant eind 2014. Zo zou hij als vijftiger in de bar „schaamteloos jongemannen van twintig in het kruis hebben gegrepen, waar hun vriendinnetjes naast staan.” Hoes mag zich nu vicevoorzitter van de VVD noemen.

Gevangenis

In Nederland is het niet strafbaar om als veertiger seks te hebben met zestienjarige jongens. Hadden Smeets en Wahib dit in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Estland, Turkije, Hongarije of een van de vele andere landen om ons heen geprobeerd, dan hadden zij nu voor hun daden in de gevangenis gezeten. Want veel Europese landen achten het machtsverschil tussen een veertigjarige topadvocaat en onzekere jongens van zestien die net uit de kast zijn, terecht wél veel te groot. Zo mag er in Oostenrijk maximaal drie jaar leeftijdsverschil zitten tussen een minderjarige en zijn sekspartner en in Italië mag een van de twee partners geen gezaghebbende positie hebben.

Seksueel machtsmisbruik veroorzaakt langdurige, ernstige trauma’s bij slachtoffers. Dat ziet nu ook de Rooms-Katholieke Kerk in en zij maakte in de zomer, na veertien jaar lang studie, seksuele contacten met volwassenen strafbaar, als er sprake is van misbruik van de machtsverhoudingen. Priesters die zich hieraan schuldig maken, worden de kerk uitgezet en strafrechtelijk vervolgd.

Het is dan ook de hoogste tijd om in Nederland machtsbekleders als topadvocaten, BN’ers en Kamerleden seks met minderjarigen of kwetsbare jongvolwassenen wettelijk te verbieden. Door dit walgelijke misbruik strafbaar te maken, via de nieuwe seksuele wetgeving die in de maak is om seks met mensen die dit niet willen te verbieden, voorkom je dat daders vervolgens schaamteloos op de maatschappelijke ladder door blijven klimmen terwijl hun slachtoffers levenslang getekend zijn.

De auteur is oud-hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad, tv-programma- en opiniemaker.

Noot van de hoofdredactie (15 december 2021):

Sommige door de auteur gebruikte termen, zoals ”vergrijp” en ”misbruik” kunnen de indruk wekken dat Smeets de Nederlandse wet heeft overtreden. Deze termen dienen echter niet in juridische zin te worden gelezen maar als een moreel oordeel, zoals ook uit de context van het betoog blijkt. De hoofdredactie staat achter de inhoud en strekking van het opinieartikel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer