Ondernemers: Zondagsbezorging beletten kost geld
Bezorging op zondag is voor een deel door de afzenders te voorkomen, zegt Edwin Prosman uit Gouda. „Als de pakketdienst niet kan garanderen dat de bestelling binnen 24 uur wordt afgeleverd, moet je niet op vrijdag of zaterdag pakketten aanbieden.”
De consternatie over de pakketbezorgers die afgelopen zondag aan het werk waren, vindt Prosman dan ook deels onterecht. Zijn bedrijf verstuurt jaarlijks ruim 5000 pakketten. „PostNL had twee weken geleden al gewaarschuwd dat het rond Black Friday en Cyber Monday zo druk zou worden dat het wel tot 72 uur zou kunnen duren voordat bestellingen bezorgd zouden zijn. Bezorgen op zondag kan bij PostNL al jaren, dus dat is niet nieuw. Het gaat erom dat je daar als webshopeigenaar in deze situaties op voorbereid bent en zorgt dat bestellingen dus niet op vrijdag of zaterdag via PostNL de deur uitgaan.”
Prosman vergelijkt het met de brievenbuspost van vroeger. „Je deed op zaterdag nooit iets in de brievenbus, omdat je wist dat de postbus ook op zondag geleegd werd. Nu hebben we een vergelijkbare situatie met de pakketdiensten: als PostNL met zo’n waarschuwing komt, weet je dat het verkeerd kan gaan als je vrijdag of zaterdag nog wat meegeeft.”
Dat principe kost wel geld, merkt Prosman die met zijn bedrijf Iris Huys in Gouda hulpmiddelen levert voor blinden en slechtzienden en ook werkplekverlichting per pakketpost verstuurd. „Ik merk dat wij op vrijdag en zaterdag minder onlinebestellingen krijgen omdat mensen hun spullen dan niet meer in het weekend bezorgd krijgen. Blijkbaar gaan ze dan liever naar de concurrent die daar wel voor kan zorgen.”
De reformatorische gezindte zou daar best wat scherper op mogen letten, vindt de Gouwenaar. „Als je weet dat een bedrijf uit de gezindte komt, probeer dat dan te steunen, ook al krijg je de bestelling misschien een dag later. Als variatie op een oud spreekwoord zou ik willen zeggen: Koop bij een ander niet, wat uw eigen achterban u biedt. Hierdoor kan de consument een zondagslevering voorkomen.”
Om zondagsbezorging te voorkomen doet Prosman op vrijdag en maandag liever zaken met Red je Pakketje. „Dat is een pakketdienst die alleen ’s avonds bezorgt. Dus wat mensen op vrijdag voor 10.00 uur bestellen, hebben ze gegarandeerd vrijdagavond in huis. En op maandagavond iets ontvangen kan ook, als we het maar voor 10.00 uur weten.”
Voorkomen
Willemieke Spek-Zevenbergen uit Hendrik-Ido-Ambacht runt samen met haar zus Marieke Chevalking-Zevenbergen de webshop Zusstore. Ze denken niet dat ze zondagsbezorging in de twee maanden voor Kerst voor 100 procent kunnen voorkomen. „Ik heb zelf een week geleden wat besteld, wat nu nog niet binnen is vanwege de grote drukte. PostNL scant in en bezorgt wanneer het bedrijf eraan toekomt. Daar is niks aan te doen.”
De zussen versturen op zaterdag geen artikelen. „De brievenbuspakketjes kunnen wij wel op vrijdag en zaterdag nog versturen, omdat de brievenbuspost pas op dinsdag wordt bezorgd.”
Misschien is het mogelijk om voor een andere pakketdienst te kiezen die niet op zondag bezorgt? Spek: „Dat is dan bijvoorbeeld een koeriersdienst die je zelf inhuurt. Daar kun je wel afspraken mee maken over de dag van bezorging. Voor een klein bedrijf als het onze, brengt dat wel weer hogere kosten met zich mee. Die kun je veelal niet bij de consument verhalen. De optie wordt daardoor minder aantrekkelijk.”
Hogere prijs
Dat denkt ook Henk den Haan van HRSI, een bedrijf in Sint Philipsland dat trailers en containers repareert. „Hoe meer eisen de afzender stelt, hoe hoger de prijs. Maar de meeste consumenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en voor een zo laag mogelijke prijs 24/7 consumeren. Dat geldt helaas net zo goed voor de christelijke consument. Ook kerkelijk Nederland zegt: Als ik vandaag iets online bestel, wil ik het uiterlijk morgen hebben.
Aan de plaatselijke ondernemer gaan we voorbij omdat die iets duurder is. Maar dan wel boos zijn als er op zondag iets wordt aangeboden. Dat gaat er bij mij niet in. Keuzes maken kost geld. Als je niet op zondag bezorgd wil hebben, zul je misschien iets meer moeten betalen bij een christelijke of plaatselijke ondernemer die meer kosten maakt om zondagsbezorging te voorkomen. Hebben we dat er voor over?”