Paranormale sessies op begraafplaats Rusthof leiden tot juridisch getrouwtrek
Alle ouders van wie een kind begraven ligt op begraafplaats Rusthof in Leusden krijgen inzage in mails van paragnosten die daar spirituele sessies hebben uitgevoerd. Aanvankelijk zou slechts één ouderpaar het mailverkeer mogen inzien.
Al weken heerst er in Leusden en Amersfoort ophef nadat zes mensen met paranormale gaven op 11 september seances op de gemeentelijke begraafplaats in Leusden hebben uitgevoerd.
De paragnosten liepen op de ”Kinderhof” van de begraafplaats rond met balletjes die zouden oplichten op energie van de overledenen. De rituelen vonden na sluitingstijd plaats met toestemming van Rusthofdirecteur Wilco Plaggenborg. De gemeente Amersfoort wil niet zeggen wie er achter de omstreden sessies zitten.
Ouders van overleden kinderen zijn geschokt, niet alleen omdat de seances bij de graven van hun kinderen hebben plaatsgevonden, maar ook omdat de Rusthofdirecteur hiervoor toestemming heeft gegeven.
Een ouderpaar eiste via een kort geding inzage in de mailwisseling tussen de paragnosten en de gemeente. Floor en Raidi Drost, van wie twee kinderen op de begraafplaats liggen, willen weten wat er zich die avond heeft afgespeeld.
De gemeente moet over de naam van die groep beschikken of die in ieder geval heel eenvoudig bij de Rusthofdirecteur kunnen opvragen, verklaarde advocaat Roberto Pennino van het echtpaar bij de rechtbank in Utrecht.
Naar verluidt zou de vrouw van begraafplaatsdirecteur Plaggenborg actief zijn in spirituele kringen. Dat roept de vraag op naar de integriteit van de werkwijze van de directeur. Meerdere ouders zijn van mening dat hij moet opstappen, zeker als de betrokkenheid van zijn vrouw bij de rituelen zou blijken.
De gemeente Amersfoort stelde echter dat de zes paragnosten geen onderdeel uitmaken van een groep. Bovendien komt de Nationale ombudsman op 17 december met een onderzoeksrapport naar de gebeurtenissen, aldus het verweer van de gemeente.
Het echtpaar Drost stelde echter dat de psychische nood bij de moeder zo hoog is, dat er sneller duidelijkheid komt over wat er die avond is gebeurd.
Daarop besloot de gemeente woensdag onder strikte geheimhouding individuele mails –met zwartgelakte namen– aan het echtpaar ter beschikking te stellen. De advocaat trok daarop de eis van het kort geding woensdagmorgen in.
Andere ouders en nabestaanden zouden de mails daarmee niet te zien krijgen. „Volstrekt bizar”, reageerde advocaat Jan Visscher uit Amersfoort woensdag. De raadsman staat 46 ouders en andere nabestaanden bij in deze kwestie.
Visscher heeft de gemeente daarom woensdagochtend gevraagd het mailverkeer ook aan de andere ouders ter beschikking te stellen. „Het is niet uit te leggen waarom één ouderpaar wel mails krijgt en andere ouders niet.” Amersfoort heeft woensdagmiddag besloten de nieuwe informatie donderdag alsnog met alle ouders te delen.
De groep van 46 ouders en andere nabestaanden heeft een collectieve aangifte gedaan van grafschennis. „Ouders zijn erg ondersteboven door de gebeurtenissen”, zegt advocaat Visscher. Veel ouderparen zijn „diep geraakt” dat de grafrust van hun kinderen is aangetast. Meerdere ouders komen uit reformatorische kring.
Politie en justitie buigen zich over de collectieve aangifte. „Er zijn meer dan concrete aanknopingspunten dat hier sprake is van grafschennis”, stelt Visscher, verwijzend naar jurisprudentie. Eerder zijn er ook individuele aangiften gedaan.
Onbeantwoord
De aanpak van de gemeente Amersfoort roept al langer vragen op. „De gemeente verwijst steeds naar het onderzoek van de ombudsman, waardoor veel vragen onbeantwoord blijven”, zegt mr. Visscher. „De ombudsman richt zich op het bestuurlijk handelen van de gemeente, terwijl ouders ook willen weten wat er feitelijk heeft plaatsgevonden.”
De zaak kwam aan het licht nadat een ouder op de begraafplaats in Leusden een camera had gevonden met videobeelden van de paranormale handelingen.
Burgemeester Lucas Bolsius heeft medio oktober spijt betuigd voor de paranormale rituelen in een excuusbrief aan nabestaanden.