Iran wil niet rechtstreeks met VS praten over kernprogramma
De onderhandelingen over het herstellen van het Iraans atoomakkoord uit 2015 zijn maandag na vijf maanden hervat, waarbij Iran wederom directe gesprekken met de Verenigde Staten weigert. Hoewel er vooralsnog geen uitzicht lijkt te zijn op een doorbraak, reageren diplomaten optimistisch op het hervatten van het overleg.
Diplomaten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China zijn teruggekeerd naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te bemiddelen tussen Iran en de VS. Washington wil dat de Iraniërs hun nucleaire programma aan banden leggen, zodat de ontwikkeling van kernwapens buiten bereik blijft. De Iraanse machthebbers willen af van internationale sancties.
Iran en Rusland blikten na de eerste gesprekken positief terug. EU-voorzitter Enrique Mora zei „extreem positief” te zijn over wat hij had gezien. Iran zou zich serieus hebben opgesteld en Mora suggereerde dat resultaten van eerdere onderhandelingen niet van tafel waren.
De Iraanse minister Hossein Amir-Abdollahian van Buitenlandse Zaken heeft al uitgesloten dat zijn diplomaten rechtstreeks gaan onderhandelen met de Amerikaanse delegatie. Collega’s uit andere landen moeten over en weer boodschappen overbrengen.
Het internationaal akkoord over het Iraanse nucleaire programma uit 2015 was geen lang leven beschoren. Als Amerikaans president gooide Donald Trump de overeenkomst in 2018 in de prullenbak. Hij legde Iran weer zware sancties op. Hij vond dat de regering van zijn voorganger Barack Obama een slechte deal had gesloten. Iran stopte vervolgens ook met het naleven van de afspraken.
Nu Trump is vertrokken uit het Witte Huis, probeert de internationale gemeenschap om het akkoord te herstellen. In Iran vond ondertussen ook een machtswisseling plaats. Daar moest de relatief gematigde president Hassan Rohani afgelopen zomer plaatsmaken voor de hardliner Ebrahim Raisi.