Afwachten of anticiperen op afschaffen hypotheekrenteaftrek?
Als de rente van onze hypotheek straks niet meer fiscaal aftrekbaar is, wat is dan nog het nut van onze spaarhypotheek?
Het afschaffen van de fiscale bevoordeling van de eigen woning staat weer op de politieke agenda. Het kabinet is nog aan het formeren, maar demissionair minister Hoekstra stuurde onlangs een brief naar de Tweede Kamer waarin staat dat als Nederland in aanmerking wil komen voor coronageld er gesnoeid moet worden in de hypotheekrenteaftrek.
De beperking van de aftrek is al jaren een heikel punt. Iedere keer beperkt het kabinet hem een klein beetje verder. Maar nu laat de Europese Unie weten dat als Nederland voor de zomer van 2022 geen goed herstelplan indient, we bijna 6 miljard aan coronasteun kwijtraken.
De EU is kritisch over de hervormingen en de fiscale verstoring van de woningmarkt. Door allerlei aanpassingen in het verleden is er bij veel huishoudens al weinig aftrek meer. Ook door de lage rentestand, een steeds lager rentepercentage dat je mag aftrekken en de hoge overwaarde is de aftrek laag. Toch zijn er nog steeds mensen met een hoge rente die bij radicale afschaffing een fors probleem hebben. Al vormen zij intussen wel een minderheid. Het maatschappelijk draagvlak voor afschaffen neemt toe. Ik verwacht dat onder druk van de EU dit kabinet een forse stap richting gedeeltelijk of volledig afschaffen gaat maken.
Kun je op iets anticiperen waarvan je nog niet precies weet hoe het eruit gaat zien? Als adviseur moet ik van de huidige wetgeving uitgaan en kan ik eigenlijk nog geen advies geven over iets dat nog niet bestaat. Toch durf ik wel een anticiperend advies te geven. Ik weet vrijwel zeker dat de aftrek niet ruimer gaat worden, maar minimaal hetzelfde blijft – met een grote kans op een forse beperking.
Mensen die nu hun hypotheek oversluiten betalen een boete. Die boete is eigenlijk de rente die je de komende jaren teveel betaalt. Als je niet oversluit, betaal je dit ook. Je betaalt bij oversluiten als het ware dit deel in één keer in plaats van gedurende de resterende rentevaste periode. Wat er dan ook gebeurt, is dat je in één keer je toekomstige aftrek krijgt.
Je mag die boete bij je huidige aangifte opgeven en je krijgt ook in één keer dit belastingvoordeel. Normaal gesproken kreeg je dit voordeel, als je niet oversloot, ook. Maar dit is in deze tijd dus nog maar de vraag. Ik acht de kans groot dat je het belastingvoordeel uit de toekomst op die manier verzilvert en je bent een wetswijziging op deze manier te slim af.
Helaas werkt dit niet goed voor een spaarhypotheek. In een spaarhypotheek zit een rentedempende werking. De spaarpremie stijgt als de rente daalt en omgekeerd. Het is daarom zelden slim om een spaarhypotheek over te sluiten. Een spaarhypotheek kan zelfs nog nut hebben bij een klein beetje renteaftrek. Wie een spaarhypotheek heeft, kan het beste wachten tot helder is wat er werkelijk gaat gebeuren. Alleen bij volledige afschaffing is de spaarhypotheek fiscaal een zinloos product.
De auteur is Master of Financial Planning.