Een ‘Parijsmoment’ bleef tijdens de internationale klimaattop COP26 helaas uit, stelt Europarlementariër Bas Eickhout, nadat de 197 deelnemende landen zaterdagavond in Glasgow tot een akkoord waren gekomen. „Ook na deze top blijft er een gat bestaan tussen de afspraak om onder de 1,5 graad te blijven en de beloftes die nu op tafel liggen”, aldus een teleurgestelde Eickhout (GroenLinks).
Volgens Eickhout „kopen landen zichzelf een jaar extra tijd” met het behaalde akkoord. De Europarlementariër stelt dat dat het „hoogst haalbare” is van de top, die „wel duidelijk heeft gemaakt dat we niet nog eens vijf jaar kunnen wachten op nieuwe doelen”. De druk wordt opgevoerd om volgend jaar op de klimaattop in Egypte grote stappen te kunnen zetten, stelt Eickhout, die in de delegatie van het Europees Parlement zit.
Eickhout noemt het slotakkoord niet erg ambitieus als het gaat om het voorkomen van klimaatverandering. „Rijke landen hebben zich tot nog toe niet aan hun belofte gehouden om voldoende geld beschikbaar te stellen aan ontwikkelingslanden, die dat vervolgens als voorwaarde hebben gesteld voor hogere klimaatdoelen. Zo houdt men elkaar in een houdgreep”, stelt de Europarlementariër.
„Er komt wel meer geld voor klimaatadaptatie, maar tot een concreet doel is niet besloten”, ziet Eickhout. „Dat is voor veel ontwikkelingslanden een teleurstelling, terwijl juist deze klimaattop hét moment voor Europa had moeten zijn om het verloren vertrouwen te herstellen.”
De slotverklaring, die onder meer gaat over het op termijn afbouwen van steenkoolgebruik en subsidies op fossiele brandstoffen, werd zaterdagavond op het allerlaatste moment nog afgezwakt na felle kritiek van India.
De Europarlementariër is vooral teleurgesteld dat er na de top ruimte blijft voor nieuwe investeringen in olie en gas. „Het is voor het eerst dat de conclusies van een klimaattop fossiele subsidies benoemen, maar met de huidige formulering heeft dit geen enkele consequentie.” Bovendien ging het volgens Eickhout op de top alleen over kolen, „terwijl we weten dat ook de olie- en gaswinning snel moet worden afgebouwd”.
Eerder noemde Eickhout de kans dat de VN-klimaattop COP26 in Glasgow net zo’n succes wordt als die in Parijs van 2015 „bijna nul”. „Op zijn best wordt het halfvol, halfleeg”, stelde de GroenLinks-politicus eind vorige maand, die zelf ook aanwezig was in de Schotse stad.