Coronapas met 2G steeds dichterbij
Van vaccinatiedrang of zelfs -dwang is geen sprake, vindt zorgminister De Jonge nog steeds. Maar ondertussen is het coronatoegangsbewijs straks nodig voor bouwmarkten, woonwinkels en kledingzaken. Als het aan het kabinet ligt, wordt 2G op heel drukke plekken de norm.
Dat betekent dat straks alleen gevaccineerde of van corona genezen mensen toegang hebben tot bijvoorbeeld horeca, festivals en evenementen waar mensen heel dicht op elkaar staan. Ook ondernemers moeten kunnen kiezen tussen 2G of 3G, vindt het kabinet. Het parlement moet nog wel met een wetswijziging daarvoor instemmen.
Ook voor werkgevers moet het mogelijk worden een QR-code te vragen. Demissionair premier Rutte noemde het op de persconferentie vrijdagavond „zeer verdedigbaar” dat ook de overheid een coronatoegangsbewijs vraagt van ambtenaren of politiemensen om naar het werk te komen.
Gasten
Daarnaast wil het demissionaire kabinet het mogelijk maken om de QR-code in het hoger onderwijs in te zetten, maar alleen als dat niet anders kan. „De situatie zou dan zo moeten verslechteren dat onlineonderwijs het enige alternatief is”, stelde minister De Jonge.
Rutte en De Jonge kondigden verder een reeks maatregelen af die zaterdag vanaf 18.00 uur gelden, voor in ieder geval drie weken. De 1,5 meter afstand wordt weer de norm op plekken waar het coronatoegangsbewijs niet verplicht is.
Niet-essentiële winkels en -dienstverleners, zoals kledingwinkels en de kapper, moeten uiterlijk om 18.00 uur sluiten. Horeca, supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 uur hun deuren openen. Voor het mbo, hbo en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per ruimte van 75 personen.
Het advies is om thuis maximaal vier gasten per dag te ontvangen. Ook vraagt de overheid mensen thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan.
Premier Rutte benadrukte dat de basismaatregelen –zoals thuisblijven bij klachten– voor iedereen gelden, ook voor gevaccineerden
Buitenspel
SGP-leider Kees van der Staaij spreekt zich uit tegen de voorbereidingen van het kabinet om 2G-beleid in te voeren. „Het moge duidelijk zijn dat wij dit beslist niet zullen steunen. Deze maatregel zorgt ervoor dat een deel van de samenleving buitenspel komt te staan.”
Ook de NPV wijst vaccinatiedrang af. „Met 2G is daarvan feitelijk wel sprake”, zegt directeur Diederik van Dijk. Hij zou liever zien dat het kabinet investeert in de zorg. „Beloon het personeel vorstelijk en maak ziekenhuizen klaar voor crisissituaties.”