Verdeelde reacties op maatregelen
Een coronapas voor niet-essentiële winkels is onwerkbaar, vindt INretail, brancheorganisatie van non-food winkels. Vakbond CNV spreekt over zware maatregelen en vraagt het kabinet ruimschoots over de brug te komen met steunpakketen.
INretail plaatste grote vraagtekens bij het kabinetsbesluit om niet-essentiële winkels om 18.00 uur te sluiten. Volgens de brancheorganisatie is er een gebrek aan personeel om de coronapas aan de deur te controleren, veroorzaakt die pas ongewenste discussies en is er daarom geen draagvlak onder winkeliers voor die maatregel.
Volgens de organisatie blijkt uit onderzoek dat 81 procent van de ondernemers het coronatoegangsbewijs voor niet-essentiële winkels onacceptabel vindt.
Vakbond CNV laat weten de kabinetsmaatregelen zwaar en ingrijpend te vinden. „We hebben nu geen andere keus door het recordaantal besmettingen. We vragen het kabinet wel om ruimschoots over de brug te komen met steunpakketten voor de horeca, cultuur- en evenementensector. Anders vallen daar onnodige ontslagen”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.
Supermarkten zullen hun klanten zoveel mogelijk op de nieuwe coronamaatregelen gaan wijzen. „We moeten het samen doen”, benadrukt supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in een eerste reactie. „Wij verwachten dat klanten zich aan de 1,5 meter en mondkapjesplicht zullen houden”, geeft een zegsvrouw aan.
Essentieel
Hogescholen reageren begripvol op de nieuwe coronabeperkingen. Het maximale aantal personen per ruimte gaat terug naar 75, zo maakte demissionair premier Mark Rutte bekend. Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen: „Dat we in het hbo fysiek onderwijs kunnen blijven geven is essentieel. Niet in de laatste plaats vanwege de mentale gezondheid van onze studenten die ernstig onder druk staat.” Universiteiten zeggen het te betreuren dat een deel van het onderwijs weer online moet worden gegeven.
Kappers zijn „opgelucht” dat ze vanwege corona niet volledig dicht moeten van het kabinet.,zegt brancheorganisatie ANKO, die erop aandringt dat de overheid kappers „volledig schadeloos gaat stellen.”