Kerk & religie

CIO en kerken beraden zich op consequenties maatregelen

Kerken beraden zich komende week op de gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen voor erediensten en kerkelijke activiteiten. Het kabinet kondigde vrijdag tijdens een persconferentie een stevig pakket aan maatregelen aan, met het doel om de snel stijgende coronacijfers een „harde klap” uit te delen.

12 November 2021 21:41
beeld ANP, Vincent Jannink
beeld ANP, Vincent Jannink

De maatregelen van het kabinet gaan vanaf zaterdag om 18.00 uur in en gelden dus ook aanstaande zondag al. Vorige week scherpten de meeste landelijke kerken hun adviezen aan plaatselijke gemeenten al aan.

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) zei vrijdagmiddag zich na het weekend te beraden op de consequenties van de nieuwe regels voor kerken, aldus een woordvoerder. De overlegkoepel beveelt kerken tot die tijd „dringend” aan om de adviezen die het CIO vorige week verstrekte in acht te nemen. Daarin riep het CIO onder meer op toepassing van de anderhalvemeterregel weer „ernstig te overwegen” in kerken.

Zelfde lijn

Verschillende kerken reageerden vrijdag desgevraagd in dezelfde lijn. De Protestantse Kerk in Nederland laat weten het CIO-advies af te wachten en vervolgens met een nieuw advies te komen. Ook het steunpunt Kerkenwerk, dat de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) adviseert, schrijft op de site advies vanuit het CIO af te wachten. Ds. J. Nutma (coronawerkgroep CGK): „Volgende week gaan we kijken welke consequenties er voor de kerken voortvloeien uit de maatregelen.”

De Gereformeerde Gemeenten (GG), Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland gaven vrijdag aan de uitkomsten van de persconferentie af te wachten. Ook vanuit deze kerkgenootschappen wordt voor zondag geen advies verwacht. De GG gaven vorige week het „dringende advies” om de 1,5 meter weer in te voeren binnen de kerk.

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk viel deze week de beslissing om opnieuw 1,5 meter afstand te houden tijdens vieringen en andere kerkelijke bijeenkomsten en een mondkapje te dragen bij verplaatsingen binnen de kerk.

Handhaven

Kerkgebouwen zijn vanwege de vrijheid van godsdienst van veel coronaregels uitgezonderd. Daarom worden binnen kerken de overheidsmaatregelen veelal vertaald naar –dringende– adviezen vanuit het CIO en landelijke kerkverbanden. Plaatselijke kerkenraden gaan hier op verschillende manieren mee om in hun beleid.

Sinds de invoering van de coronawet, eind vorig jaar, zijn echter twee regels nadrukkelijk opgenomen in de wet die ook geldig zijn binnen het „besloten gebouw” van de kerk. Dat zijn de afstandsregel en door de overheid voorgeschreven hygiënemaatregelen. Van deze twee regels geldt dat ze óók geldig én te handhaven zijn binnen de kerkmuren. Met name wat de afstandsregel betreft, zorgde dat –zeker voor kerken met veel bezoekers– voor flinke beperkingen in het uitnodigingsbeleid.

De afstandsregel verviel eind september, waarmee voor kerken wettelijk weer een stuk meer ruimte kwam. Nog geen twee maanden later is de regel echter weer terug. Vanaf zaterdag 18.00 uur, zei demissionair premier Rutte, maar strikt juridisch ligt dat iets ingewikkelder. Om de afstandsregel weer een juridische grondslag te geven, is een zogeheten AMVB nodig: een Algemene Maatregel van Bestuur.

Deze moet nog van kracht worden, bevestigde een woordvoerster van het ministerie van Justitie vrijdagavond desgevraagd. De anderhalvemetermaatregel is daarmee vanaf zaterdagavond „een dringende oproep van het kabinet, en wanneer die over ongeveer acht dagen per AMVB ingaat ook daadwerkelijk afdwingbaar”, aldus de woordvoerster.

De afstandsregel geldt dus vanaf zaterdagavond, maar is over ruim een week juridisch weer van kracht, ook binnen de kerkmuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer