Het Outbreak Management Team (OMT) ziet nog niets in het verplicht stellen van het coronatoegangsbewijs (CTB) voor personeel én bezoekers in de zorg.
De vraag is volgens het OMT of de inzet van een CTB voor zorgmedewerkers meerwaarde heeft voor de gezondheid van kwetsbare patiënten. „Besmetting van zorgmedewerker naar patiënt kan worden voorkomen door het dragen van een mondneusmasker en het houden van 1,5 meter afstand. Bij goede naleving van de basismaatregelen en andere preventieve maatregelen lijkt de meerwaarde van het CTB bij het voorkómen van infecties klein.”
De mondkapjesplicht in winkels kan de voorzichtige goedkeuring van winkeliers wegdragen. Maar de mogelijke invoering van coronatoegangsbewijzen in winkels noemt de winkelbrancheorganisatie INretail „absurd en zinloos”. Het leidt tot discussies bij de winkeldeur, heeft geen draagvlak en wordt door geen enkel ander land toegepast, zegt de organisatie.
Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland zijn kritisch over de uitbreiding van de coronapas. „Waarom is opeens ook op het terras, in de buitenlucht, een coronatestbewijs nodig?” De organisaties zetten vraagtekens bij plannen om bij hogere coronacijfers het bewijs nog breder in te zetten. „In plaats van zo’n grove aanpak is een gerichte aanpak om de vaccinatiegraad in specifieke groepen te verhogen waarschijnlijk effectiever”, menen ze. De partijen zijn tegen een verplicht coronatoegangsbewijs op het werk.
Ook vakbond FNV is kritisch op een eventuele verplichte coronapas op het werk. Die maatregel is nog niet genomen, maar behoort wel tot de opties in de toekomst. De reformatorische vakorganisatie RMU heeft na de persconferentie van het kabinet op dinsdagavond een petitie gestart tegen het gebruik van een QR-code op de werkvloer.
Het handhaven van de aangescherpte maatregelen zal niet eenvoudig zijn, reageert voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp op de dinsdag afgekondigde maatregelen. „Het was beter geweest als het kabinet stap voor stap had versoepeld, net als in veel andere landen is gebeurd”, vindt Van de Kamp. „Want nu moeten we de regels weer aanscherpen en dat zorgt voor verwarring bij de mensen. Bovendien is er ook een groep die boos is.”
De Nederlandse BOA Bond is bezorgd dat handhaven op coronaregels ten koste gaat van inzet op andere meldingen.
Gematigd positief is Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid over de maatregelen die zijn afgekondigd. Hij is blij dat ouders zonder QR-code in elk geval nog naar de zwemles van hun kind kunnen, maar vreest de gevolgen die de uitgebreide QR-code heeft voor ouderen. „Als zij niet zijn gevaccineerd, zullen ze zich straks eerst moeten laten testen op corona. Dat kan een grote drempel zijn.” De Winter had liever gezien dat het kabinet een maximumaantal bezoekers had bepaald.