Kerk & religie
Dr. Van den Herik voor Hervormde Mannenbond: Openbaring is boek van hoop, troost en verwachting

„Het boek Openbaring biedt ons een dieptepeiling en profetische doorlichting wat er in de wereld aan de hand is en hoe Christus daarop oordelend en triomferend reageert.”

Van onze correspondent
Dr. A. J. van den Herik sprak zaterdag op de toerustingsdag van de Hervormde Mannenbond in Ridderkerk. beeld RD
Dr. A. J. van den Herik sprak zaterdag op de toerustingsdag van de Hervormde Mannenbond in Ridderkerk. beeld RD

Dat zei dr. A. J. van den Herik zaterdag op de toerustingsdag van de Hervormde Mannenbond. De vanuit de Ichthuskerk te Ridderkerk digitaal uitgezonden toerustingsdag had als thema ”Bevende troost”. Volgens de predikant uit Dordrecht heeft het boek Openbaring iets fascinerends en tegelijk iets ondoorgrondelijks. Hoe moeten wij Openbaring lezen en wat vraagt Openbaring van ons?

We moeten het boek Openbaring lezen als openbaring (apocalyps) en als profetie, stelde hij. „Openbaring is de bril waarmee God ons naar de wereld en haar toekomst doet kijken. Via een wenteltrap omhoog zie je steeds weer een ander beeld.”

Dr. Van den Herik: „Openbaring gaat over de eindtijd. Er komt een donkere, gevaarlijke tijd voordat het Rijk van God doorbreekt. Hevig is de tegenstand tegens Gods gemeente. Maar Gods Koninkrijk breekt baan, dwars tegen alle tegenstand in.”

Het boek Openbaring is ook een profetie. „Die stelt mensen voor de keus de Heere te dienen en behouden worden, of Hem niet te dienen en om te komen. Het belooft een heilrijke toekomst voor degenen die geloven, maar dreigt met oordeel voor hen die zich verharden”, aldus de predikant. Volgens hem kent Openbaring een grote tegenstelling tussen God en de boze, Christus en de machten.

Benadering

Volgens dr. Van den Herik kun je Openbaring uitleggen als benadering van de eindtijd. Je kunt het ook bezien vanuit historisch perspectief of louter tijdgebonden. Zelf kiest hij voor een symbolisch-typerende benadering. „In symbolen geeft de Heere ons een dieptepeiling en profetische doorlichting van het fundamentele conflict in onze wereld. Het is geen boek om over te speculeren, maar een boek dat in het heden oproept tot bekering, geloof en trouw aan God.”

De predikant wijst op het Lam, dat 36 keer in Openbaring voorkomt. Heel Openbaring draait om het Offerlam. „Wie de kernboodschap van de visioenen vat, ziet dat ze toepasbaar is op meerdere tijden en gebeurtenissen.” Openbaring is volgens hem geen boek om een routekaart uit te stippelen naar de toekomst en aan te geven hoever we nu al op weg zijn.

Leven

Openbaring roept ook op tot een leven in geloof, gehoorzaamheid en geduld, stelde dr. Van den Herik. „Openbaring is een boek van hoop, troost en verwachting.” Hij liet zien hoe in de zeven brieven die Jezus aan Johannes beveelt aan de zeven gemeenten te schrijven, de oproep klinkt tot geloofsvertrouwen en geloofsgehoorzaamheid.

Elke gemeente krijgt een eigen vermaning. Beloften en waarschuwingen wisselen elkaar af. De vermaningen richten zich volgens de predikant op de wereld binnen én buiten de kerk. „De oordelen die God zendt, zijn bedoeld als waarschuwingen.”

Het praktisch nut van Openbaring noemt dr. Van den Herik: onze tijd doorzien en onze Babelcultuur ontmaskeren en ons niet te laten meenemen in de stroom van deze wereld met zijn overdadige luxe en wetteloosheid. „We mogen de wereld gebruiken, maar niet misbruiken. God en Zijn Woord geven de kaders van ons leven aan, voor ouderen en jongeren. De satan kan zich als een wolf hullen in schaapskleren. Het beest uit de aarde lijkt uiterlijk op het Lam, maar spreekt als het beest.”

Bondsvoorzitter ds. J. H. Lammers opende de toerustingsdag van de mannenbond met een meditatie over Openbaring 3:20: ”Christus klopt aan de deur van ons hart”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer