De Vraag: Halloween
Mijn kind wil heel graag meedoen aan Halloween, omdat alle vriendjes uit de buurt dit ook ‘vieren’. Wij willen dat niet, omdat het haaks staat op onze christelijke waarden en normen. Hoe leggen we hem dit helder uit?
Dat kinderen rondom Sint-Maarten aanbelden voor snoepjes, waren we wel gewend. We hebben daar nooit zo’n punt van gemaakt. Rondom Halloween vonden we het lastiger. Stuur je de kinderen weg? Ga je hun dan uitleggen waarom je niet meedoet? Dat er een plagerijtje uit voort kan komen als je niks zou geven, was in onze buurt niet zo’n punt. Bij Halloween zingen de kinderen ”trick or treat”. Je kunt kiezen tussen een plagerijtje (trick) of iets lekkers geven (treat). Onze lieve buurtkinderen waren niet plagerig. Dus ze zouden het best accepteren als je niets gaf. Dat leerde de ervaring, want jarenlang gaven wij niets met Halloween. Tot mijn vrouw een idee kreeg. Bij het verschijnen van de vuurkorven in de buurt, kocht zij een zak waxinelichtjes en snoepjes en maakte ze een hele serie kleine presentjes klaar. Een lichtje, snoepjes, cellofaantje en vrolijke strik; met een strook papier eraan. Daarop stond een tekst. ”Jezus zegt: Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben”. (Joh. 8:12) Toen onze bel rinkelde met Halloween verdwenen er even later vrolijke kinderen in het donker. Ze hadden dit keer een presentje gehad. Met een machtige boodschap. Het Licht overwint de duisternis.
Dat je kind graag mee wil gaan langs de deuren met Halloween, is niet onbegrijpelijk. Een flinke zak vol snoep ophalen is natuurlijk een aantrekkelijke gedachte. Maak als ouders duidelijk dat Halloween wel mooi lijkt, maar het eigenlijk niet is. Men wilde er vroeger de geest van mensen die al gestorven waren mee oproepen. De kleren en maskers die worden gedragen, duiden op de duivel. ”Trick” kan meer betekenen dan plagen, er kan een duivelse invloed mee bedoeld worden. Het lijkt me helder dat we hier onze kinderen niet aan kunnen willen verbinden, door hen deel te laten nemen. Dat kan de bedoeling niet zijn als invulling van 31 oktober, onze Hervormingsdag.
Kortom, maak je kind duidelijk dat er christelijke feestdagen zijn waarbij we samen ervaren dat het goed is om de Heere te dienen. Het wonder dat Gods Zoon Mens werd. De vreugde van die dagen onderstrepen we. Denk bijvoorbeeld aan het boek bij het kinderkerstfeest. Spreek op Hervormingsdag over genade om Christus’ wil, dat sluit de maskerade van Halloween uit.
Ds. A. S. Middelkoop, predikant in de hersteld hervormde gemeente te Sint-Annaland