Staphorster SGP-voorzitter: Houd je als ongevaccineerde weer aan basisregels
Neem tot aan de jaarwisseling de coronamaatregelen weer in acht. Die „dringende” oproep doet Arie den Ouden, SGP-voorzitter in Staphorst, in het Reformatorisch Dagblad aan zijn ongevaccineerde achterban. „Voorkomen dat Gods naam om ons gelasterd wordt.”
De beeldvorming over mensen die zich vanwege hun religieuze overtuiging niet laten inenten, is de laatste weken erg negatief, ziet Den Ouden. Dinsdag schoof hij aan bij het tv-programma Op1 om uit te leggen waarom hij zich niet laat vaccineren. Zeker in een week waarin de besmettingscijfers opliepen en de ziekenhuizen volstroomden, klonk kritiek.
Het is volgens de Staphorster gechargeerd te stellen dat alleen christelijke niet-gevaccineerden verantwoordelijk zijn voor de druk op de ic-zorg. Het zou namelijk om maximaal 100.000 niet-gevaccineerde christenen gaan op een totaal van 1,8 miljoen. Maar, zegt hij tegelijkertijd, de gewetenskeuze je niet te laten vaccineren mag wél consequenties hebben.
Daarom roept Den Ouden de „eigen kring” nu op tot aan de jaarwisseling de „bekende coronamaatregelen” weer in acht te nemen. „We hebben de verantwoordelijkheid een stapje extra te doen.” Hij pleit ervoor de basisrichtlijnen weer te handhaven: de anderhalve meter, wellicht een mondkapje, iets afschalen in de kerkdiensten. Ook denkt de Staphorster dat het beter is grote activiteiten als zendingsdagen en zangavonden uit te stellen. „Daarmee laten we zien er alles aan te doen de ziekte terug te dringen.”
Al weegt dat laatste voor Den Ouden persoonlijk niet het zwaarst. Meer nog gaat het hem erom te voorkomen dat Gods naam door het slijk gehaald wordt.
De Staphorster bekent eerlijk zijn twijfels te hebben of de oproep gehoor gaat vinden. Zeker als het gaat over de kerkgang hebben met name gezinnen het moeilijk. „Het is lastig om de kinderen thuis te moeten houden en bijvoorbeeld maar een keer per zondag naar de kerk te kunnen.” Hoe hij zijn achterban toch probeert te overtuigen? „Ik stel dan maar de vraag: wat is de naam en eer van Christus ons waard? Een zangavond afgelasten is dan maar een geringe opoffering.”
Worsteling
Net als Staphorst kleurt ook Genemuiden rood op de coronakaart. Ds. A. Verschuure van de gereformeerde gemeente in Genemuiden kan zich ten dele in de oproep van Den Ouden vinden. „In activiteiten buiten de kerkdiensten om moeten we voorzichtig zijn”, aldus de predikant. Lastiger vindt ds. Verschuure het afschalen van kerkdiensten, wat Den Ouden ook voorstelt. „De opdracht de onderlinge bijeenkomsten niet na te laten, weegt zwaar. Het is een worsteling voor me. Wij gaan bij afschalen weer bepalen dat gemeenteleden niet naar de kerk kunnen. Daarbij komt nog dat er weinig besmettingen in kerken zijn geweest.”
Op dit moment belegt de gereformeerde gemeente in Genemuiden drie diensten per zondag: twee zonder onderlinge afstand en één met anderhalve meter afstand. „We leggen de keuze bij de gemeenteleden”, legt ds. Verschuure uit. „Moeten wij onszelf maatregelen opleggen die de overheid niet van ons vraagt?”
Ds. Verschuure verwacht dat zondag meer mensen naar de dienst met afstand zullen gaan. De besmettingscijfers in de regio lopen op, veel mensen zijn ziek. „Ik denk dat gemeenteleden daar voorzichtig mee omgaan.”
De basisregels moeten voor niet-gevaccineerden weer gelden, stelt voormalig chirurg Hilde Westerman in een interview met het RD. Ze wijst op het gebod van de naastenliefde. Ds. D. E. van de Kieft zegt in hetzelfde dubbelinterview, dat het „je plicht” is om groepen te mijden op plekken waar nu corona heerst. Vanuit medische hoek klinkt een vergelijkbare geluid: in het AD stelde emeritus hoogleraar Dirk Peter Engberts dat mensen die zich niet laten vaccineren, zichzelf restricties op moeten leggen.