Binnenland
Refoschool dubt over hybride les bij meer coronagevallen

Corona is nog onder ons. Dat ervaren ook reformatorische middelbare scholen. Die staan over het algemeen niet te springen om terug te gaan naar hybride onderwijs.

Hanneke den Hertog
18 October 2021 14:02
beeld Marcelle Davidse
beeld Marcelle Davidse

„Het is weer de tijd van het jaar”, verzucht zegsman Steven van den Berg van het Van Lodenstein College (VLC). Twee weken geleden was er een piek in het aantal coronabesmettingen op de scholengemeenschap met locaties in Amersfoort, Kesteren, Barneveld, Ede en Hoevelaken.

De eerste vier, vijf weken na de zomervakantie ging het goed. Toen konden nog bijna alle leerlingen naar school komen. Inmiddels zitten er rond de 250 leerlingen –op een totaal van 3800– thuis vanwege corona, geeft Van den Berg aan. Gedeeltelijk omdat ze zelf besmet zijn geraakt met het virus, maar ook voor een groot deel vanwege een neusverkoudheid of de besmetting van een zogenaamd nauw contact, bijvoorbeeld een familielid. Ook zo’n tien docenten zijn in quarantaine.

Van ongeveer twintig leerlingen is bekend dat ze positief zijn getest. Van den Berg denkt dat de vaccinatiegraad, „die vermoedelijk op onze school lager ligt dan het landelijk gemiddelde”, bijdraagt aan de relatief hoge cijfers.

Het VLC heeft daarom „noodgedwongen”, het hybride onderwijs –waarbij kinderen een les zowel in de klas als thuis achter hun pc kunnen volgen– weer opgepakt. „Leerlingen die uit voorzorg thuisblijven maar niet ziek zijn, kunnen aanhaken bij de lessen via Teams”, aldus Van den Berg.

Duo-maatje

Op het Calvijn College (CC), dat zeven locaties verspreid over Zeeland heeft, is een lichte toename van het aantal coronabesmettingen te zien, meldt de school. Van zo’n twintig leerlingen en drie personeelsleden is nu bekend dat ze corona hebben, op een totaal van respectievelijk zo’n 3000 en 400. Het CC volgt de instructies van de GGD. Voor leerlingen die in quarantaine zitten, wordt het afstandsonderwijs zo goed mogelijk gefaciliteerd. Een van de mogelijkheden hierbij is de inzet van een ‘duo-maatje’; een klasgenoot die vanuit de klas via een laptop verbinding maakt met de leerling thuis.

Op de locatie Marnix van het Wartburg College valt het aantal besmettingen „reuze mee.” „Daar zijn we heel blij en dankbaar voor”, aldus adjunct-directeur Edwin van Nieuwaal. Op de Marnix kwam de piek in besmettingen een week of vier na de zomervakantie. Toen werd er twee keer een hele klas naar huis gestuurd. Op de locatie Guido De Brès in Rotterdam zijn in de week van 10 tot 15 oktober zeven leerlingen positief getest, op een totaal van 1600, meldt adjunct-directeur van de locatie Arno Dekker.

Op de Dordtse vestiging zijn nu twee leerlingen positief getest op het virus. „We merken dat leerlingen hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus van Nieuwaal. Zo wordt er goed gebruikgemaakt van de mogelijkheid om op woensdag een aantal sneltesten mee naar huis te nemen.

Rataplan

Het hybride onderwijs bleek belastend te zijn voor leraren, geeft Van Nieuwaal aan. „Dusdanig dat we dat tot de herfstvakantie niet zouden gaan aanbieden.” Als een hele klas thuis moet blijven, worden de lessen wel online gegeven.

„Maar”, merkt Van Nieuwaal op, „we hebben geen garantie voor de toekomst. De school blijft een mooie broedplaats voor het virus, dus het kan ineens snel gaan.” Mochten de aantallen weer oplopen, dan zal ook het Wartburg weer terug moeten naar het hybride onderwijs. „We hebben inmiddels de hele rataplan aan laptops, camera’s en oortjes. Collega’s zijn ervoor opgeleid. Maar op afstand lesgeven blijft verre van ideaal.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer