NRC-ombudsman kritisch over NRC-artikel refo-‘censuur’ lesmethodes
NRC Handelsblad heeft de ‘censuur’ van reformatorische scholen over uitgeverijen van schoolboeken in een artikel ,veel te zwaar” aangezet. Dat stelt de ombudsman van de krant zaterdag.
Makers van onderwijsmaterialen moeten thema’s mijden die gevoelig liggen bij reformatorische scholen, meldde de NRC vorige week zaterdag. Illustratoren en auteurs van leermiddelen krijgen bijvoorbeeld de opdracht om thema’s als carnaval en kermis links te laten liggen. Ook een afbeelding van een dinosaurus zou volgens de krant niet mogen, omdat dat zou verwijzen naar de evolutietheorie. In politiek en samenleving ontstond ophef over de vermeende censuur.
NRC-ombudsman Sjoerd de Jong komt zaterdag in een terugblik op het artikel “Dino’s en korte rokjes worden uit schoolboeken geweerd” tot de conclusie dat de ophef terecht was. Het was een „onthullend en interessant verhaal”, vindt De Jong, „maar wel met een gat in het midden.”
Onduidelijk bleef volgens de ombudsman van de krant „de ernst en omvang van de inhoudelijke en didactische schade.” De concrete voorbeelden waaruit de ingrepen in de methodes zou moeten blijken, waren volgens De Jong „kleinzerig-cosmetisch.” Een illustrator moest bijvoorbeeld in plaats van een bikini-topje een sok aan de waslijn hangen en een heks vervangen door een enge vrouw. ,Laakbaar misschien”, stelt de ombudsman, maar taliban (zoals het op Twitter klonk) is het volgens hem „nog lang niet.”
Uitgeverijen die hun afnemers tevreden willen houden (70 procent van de leerlingen zit op een bijzondere school), zijn nog iets anders dan de overheidscensuur zoals in China en Hongarije, schrijft De Jong.
De ombudsman vraagt zich af waarom NRC niet heeft gekozen voor een minder beschuldigende focus in het artikel, zoals Makers van schoolboeken boos over ‘censuur’.