Nationale initiatieven tegen hoge energieprijs stapelen zich op
Europese politici proberen consumenten, die geconfronteerd worden met de sterke stijging van de energieprijzen, gerust te stellen en de gevolgen voor hun gasrekening te beperken. Nationale initiatieven stapelen zich op, maar een gemeenschappelijke Europese reactie komt moeizaam op gang.
De Franse premier Jean Castex beloofde eerder deze week „in geval van nood in te grijpen” met fiscale maatregelen, als de internationale gasprijzen komend voorjaar niet weer dalen. De Britse regering heeft een fonds van 500 miljoen pond, net geen 600 miljoen euro, aangekondigd om armere huishoudens te helpen hun rekeningen te betalen.
Maar de leiders van de Europese Unie, die woensdag in Slovenië bijeenkwamen, leken verdeeld over een gemeenschappelijk antwoord op de stijging van de energieprijzen. Parijs wenst een ingrijpende herziening van de elektriciteitsmarkt, met name de vaststelling van prijzen die als te afhankelijk worden beschouwd van de prijzen van fossiele brandstoffen. Madrid stelt „groepsaankopen” van gas voor, naar het model van het recente Europese optreden om coronavaccins te bemachtigen.
Andere landen, zoals Duitsland, waarschuwen voor „extreme maatregelen”, met het argument dat het een tijdelijke situatie is. „Het is een echt hoofdpijndossier voor regeringen, huishoudens, bedrijven en centrale banken”, aldus een analist. Hij verwacht „zeer ongemakkelijke” maanden.
Brussel wil volgende week woensdag een arsenaal aan tijdelijke maatregelen voorstellen om de prijsstijgingen tegen te gaan. Het onderwerp zal ook worden besproken op de top van EU-staatshoofden en regeringsleiders op 21 en 22 oktober, waar aanpassingen op de langere termijn kunnen worden bekeken.