Buitenland
Amerikaanse atheïstische Democraat vecht tegen abortus

Het stereotype beeld is dat conservatieve Republikeinen tegen abortus zijn, progressieve Democraten juist niet. De Amerikaanse Terrisa Bukovinac weerspreekt dat. „Ik ben atheïst, progressief, feminist, Democraat én prolife.”

Protesten bij het hooggerechtshof in Washington DC. beeld EPA, Jim Lo Scalzo
Protesten bij het hooggerechtshof in Washington DC. beeld EPA, Jim Lo Scalzo

Samen met woordvoerders van twee christelijke prolifeorganisaties tekende Bukovinac een brief die maandag werd verzonden naar het federale hooggerechtshof. Dat buigt zich deze week over de nieuwe abortuswet van de staat Mississippi. Die verbiedt abortus na vijftien weken zwangerschap en is daarmee strikter dan de bestaande regelgeving. De brief is een steunbetuiging aan de nieuwe wet.

17564880.JPG
Terrisa Bukovinac. beeld Pinterest
Bukovinac is er helder over. „Ik ben fel tegen elke bevoogding van vrouwen. Zij weten zelf wat goed voor hen is en bepalen zelf wat er met hun lichaam gebeurt. Maar van het lichaam ín hun lichaam, hoe klein ook, blijven zij af. Dat is zelfstandig menselijk leven en heeft een eigen recht op bestaan. Daarom ben ik tegen abortus.”

Bukovinac is bestuurslid van de organisatie Secular Pro-Life en richtte daarnaast recent Pro-Life San Francisco op. Beide organisaties worden door seculiere tegenstanders van abortus gesteund. „Het idee bestaat dat het prolifestandpunt vooral aangehangen wordt door conservatieve, christelijke Republikeinen. Ook president Biden probeert ons dat wijs te maken. Maar dat is echt onzin. Er zijn ook progressieve Democraten die fel tegen het afbreken van zwangerschap zijn.”

De stelling van de feministe uit San Francisco wordt gesteund door de uitkomsten van een onderzoek eerder dit jaar van het instituut Marist in New York. Daaruit blijkt dat 58 procent van de Democraten de grens voor zwangerschapsafbreking van 24 weken wil terugbrengen naar 13 weken of minder.

Verloren

„De Democratische Partij heeft op het punt van abortus het contact met de kiezers verloren”, zegt Bukovinac. „Joe Biden, Kamala Harris en de meerderheid van de Democratische Congresleden bejubelen de abortusvrijheid en willen die zelfs vergroten. Een fors deel van hun electoraat denkt er echter fundamenteel anders over.”

Voor Bukovinac staat het vast: het menselijk leven begint bij conceptie. „Wie de wetenschappelijke argumenten eerlijk weegt, kan geen andere conclusie trekken. De prochoicebeweging probeert ons in slaap te sussen met het argument dat een foetus de eerste maanden niet meer is dan een klompje cellen. Dan zeg ik: Kijk eens door de lens van een microscoop. Dan zie je dat het echt meer is.”

Bukovinac groeide op in een christelijk gezin en was prolife. „In mijn studententijd verloor ik mijn geloof en werd ik fel prochoice.” Totdat een medestudent haar uitdaagde om uit te leggen dat ze zich als dierenrechtenactivist inspande voor jonge zeehonden en tegelijk abortus van het menselijk leven verdedigde. „Ik heb het irrationele daarvan ingezien. Het is niet normaal dat jaarlijks 60 miljoen mensenlevens in de moederschoot worden gedood.”

Met haar nieuwe organisatie Pro-Life San Francisco spant de progressieve Democrate zich nu vooral in om een einde te maken aan het gebruik van weefsel van geaborteerde kinderen in wetenschappelijke laboratoria en de farmaceutische industrie. „Dat gebeurt hier in Californië op grote schaal. Dat hebben we mede te danken aan vicepresident Kamala Harris. Die heeft, toen ze in onze staat politiek actief was, zich ingespannen om hier ruim baan voor te maken.”

Hoewel Bukovinac een terugkeer tot het christelijk geloof niet verwacht, wil ze graag samenwerken met christelijke organisaties om „de grootste massamoord van de eeuw” een halt toe te roepen. „Alleen moeten we wel meer lef tonen. We zijn te netjes.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer