Kerk & religie
Nieuwe stichting William Carey Missions zet werk in Ecuador op

Een gemeente in Ecuador die al vele jaren vacant is en waar de nood groot is. Het Nederlandse echtpaar Peter en Marije Fris voelde passie voor deze gemeente en richtte daarvoor een nieuwe stichting op: William Carey Missions.

Klaas van der Zwaag
De kerk ”Divino Salvador” in Quevedo. beeld Peter Fris
De kerk ”Divino Salvador” in Quevedo. beeld Peter Fris

Peter en Marije Fris waren tot voor kort werkzaam in Ecuador voor Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG). Peter Fris ontving september vorig jaar een beroep van de noodlijdende gemeente ”Divino Salvador” (Goddelijke Verlosser) in de Ecuadoraanse provinciestad Quevedo. Een stad van zo’n 200.000 inwoners, centraal gelegen in het kustgebied van Ecuador.

Het gaat om de oudste eerste christelijke gemeente van deze stad, zo vertelt Fris vanuit Ecuador. „Deze gemeente werd 74 jaar geleden gesticht door Noord-Amerikaanse zendelingen. Door het overlijden van de voorganger is de gemeente al zo’n achttien jaar vacant en lange tijd biddend op zoek geweest naar een nieuwe voorganger die staat in de gereformeerde traditie. Doordat het zo lang aan leiderschap heeft ontbroken en er geen lokale mensen beschikbaar zijn om die taak op zich te nemen, is er grote nood in de gemeente.”

Veel gemeente-activiteiten moeten opnieuw worden opgezet, aldus Fris. „Het kerkgebouw van de gemeente staat in het centrum van de stad, wat veel mogelijkheden biedt voor evangelisatie. Daarnaast heeft de gemeente een evangelisatiepost in een armere wijk van de stad.”

Ontwikkelingswerk

Naast het ondersteunen van het kerkelijk werk van de familie Fris in Quevedo richt de stichting zich ook op het ondersteunen van ontwikkelingswerk in dezelfde stad. „De sociale en psychische nood in Quevedo is heel groot, vooral in de vele achterstandswijken van de stad,” vertelt Fris. Hij wijst op depressie, werkeloosheid, verslavingsproblematiek, psychische en fysieke mishandeling, misbruik, tienerzwangerschappen, prostitutie en bendevorming.

Vanuit de overheid is er nauwelijks hulpverlening, aldus Fris. „Particuliere hulpverlening is heel duur en bovendien draagt de weinige hulpverlening die er is geen christelijk karakter.”

Om meer te kunnen betekenen in deze nood, is een lokale stichting opgericht: Fundación William Carey. Voor deze lokale stichting gaan voornamelijk Ecuadoraanse hulpverleners werken onder leiding van Peter en Marije Fris.

Waarom is gekozen voor de naam William Carey Missions?

„Het is een eerbetoon aan de bekende Britse zendeling die werkzaam was in het noordoosten van het huidige India. William Carey Missions staat in dezelfde ideologie en theologie als William Carey, die gezien wordt als de grondlegger van de geloofszending op gereformeerde grondslag.

Vanwege het belang van het levenswerk van Carey willen we het boek van W. van der Zwaag, ”William Carey. Pionier van de wereldzending”, uit 2007 opnieuw uitgeven. Daarover zijn we in gesprek met de betrokkenen. Er is in het Nederlands niet veel literatuur beschikbaar over of van William Carey. De biografie van Van der Zwaag is een heel volledige en gedetailleerd biografie over Carey, waaruit heel veel lessen te leren zijn. Vooral de strijd van Carey om het heil voor de volken weer een Bijbelse, centrale plaats te geven in de kerken en in het theologisch denken en doen van de voorgangers, heeft ons in deze tijd heel veel te zeggen. William Carey toonde aan: Zending is de kerntaak van de kerk en daarmee van iedereen die tot de kerk behoort. Graag laten we dat geluid als stichting horen.”

> williamcareymissions.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer