De Duitse Bondsdag telt na de parlementsverkiezingen van zondag twee trans vrouwen. Het is de eerste keer dat Duitsland landelijk parlementariërs krijgt die zich openlijk presenteren als transgenderpersonen.
Het gaat om Tessa Ganserer en Nyke Slawik van de progressieve partij De Groenen, die bijna 15 procent van de stemmen kreeg en daarmee de derde partij wordt in de Bondsdag. „Het is een historische overwinning voor De Groenen”, zei Ganserer tegen persbureau Reuters. „Maar ook voor de beweging die zich inzet voor de emancipatie van trans mensen en de hele lhbti±gemeenschap.”
De 44-jarige Ganserer, die twee zonen heeft, beschouwt het ook als een topprioriteit om het eenvoudiger te maken om iemands geslacht te laten aanpassen op identiteitsdocumenten. Ze stond bij de verkiezing van zondag zelf met tegenzin onder haar geboortenaam, die ze niet meer gebruikt, op het stembiljet.
De Groenen hadden daarom verkiezingsposters laten maken met het opschrift: „Als je Tessa wil, stem je op Ganserer”. De politica noemde het eerder „pijnlijk en vernederend” dat ze niet met haar gekozen naam Tessa kon meedoen aan de verkiezingen.
Ganserer zat de afgelopen jaren in het regionale parlement van Beieren en was in 2018 het eerste Duitse parlementslid dat als transgenderpersoon uit de kast kwam. Net als veel andere trans mensen in het land weigert ze haar voornaam en geslacht officieel te veranderen onder de transseksuelenwet. Die 40 jaar oude wet bepaalt dat mensen dit alleen mogen doen na een psychologische beoordeling en een rechterlijke uitspraak. Op haar identiteitskaart staat nog steeds haar geboortenaam die ze niet meer gebruikt, net als op het stembiljet.
De 27-jarige Slawik noemde de uitslag van zondag „waanzinnig” en zei op Instagram het „historische resultaat” nauwelijks te kunnen geloven. Slawik pleit onder meer voor een landelijk plan om homofobie en transfobie aan te pakken en betere wetgeving tegen discriminatie.
Tot nu toe heeft er maar een transgenderpersoon in de Bondsdag gezeten, maar die kwam pas na haar ambtstermijn uit de kast. Duitsland decriminaliseerde homoseksualiteit in de jaren zestig en legaliseerde het homohuwelijk in 2017. Toch steeg het aantal misdrijven dat was ingegeven door haat jegens lhbti±personen vorig jaar met 36 procent.