Binnenland

SOS helpt dakloze internationale student

Als een echte student zit hij om elf uur nog aan het ontbijt. Toch waren de afgelopen weken hectisch voor Marinus Jongman. De woordvoerder van Shelter Our Students (SOS) was druk met het onder de pannen brengen van dakloze studenten.

Hanneke den Hertog
24 September 2021 19:47
Marinus Jongman voor het Academiegebouw
Marinus Jongman voor het Academiegebouw

In Groningen is al jaren een kamertekort, legt de 23-jarige student Internationale Betrekkingen uit. Als voorzitter van de Groninger Studentenbond was Jongman al langere tijd in gesprek met de gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen om de noodopvang beter te organiseren. Er kwam geen schot in de zaak. Daarom werd eind mei dit jaar SOS opgezet.

Wat is precies het probleem?

„De universiteit neemt steeds meer studenten aan. Dit is een landelijke trend. Toen ik begon in 2018, zaten we op 30.000 aanmeldingen. Inmiddels zijn dat er 36.000. Tegen zo’n snelle groei valt niet op te bouwen. Daardoor zijn er te weinig kamers, vooral voor internationale studenten.”

Waarom zijn vooral internationale studenten de dupe?

„Zij hebben structureel te maken met discriminatie. Makelaars vinden het te veel gedoe om contracten te vertalen. Ook willen studenten vaak geen buitenlandse huisgenoot.”

Wat doet SOS?

„We hebben de problematiek onder de aandacht gebracht, onder andere door de bezetting van het Academiegebouw, begin september. Om het acute probleem op te lossen voor de studenten die al in Groningen zijn, hebben we zelf een initiatief opgezet. Mensen die een slaapplaats over hebben, kunnen die via onze website beschikbaar stellen. Zij worden vervolgens gekoppeld aan een woningzoekende.”

Kan SOS iedereen helpen?

„Helaas hebben we veel meer aanvragen dan aanbieders. Inmiddels hebben we 250 mensen onderdak geboden, maar in totaal kregen we meer dan 800 aanmeldingen. Er is dus nog altijd een grote groep studenten zonder vaste verblijfplaats. Sommigen slapen zelfs in bushokjes. Ook merken we dat we het met vijftien vrijwilligers niet meer kunnen bijbenen en steeds vaker achter de feiten aanhollen.”

Is kamertekort alleen een Gronings probleem?

„Nee, zeker niet. Daarom zijn er soortgelijke initiatieven opgezet in Maastricht en Enschede. Maar deze problematiek vraagt wel een landelijke aanpak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer