Kerk & religie
Afghaanse christen wacht „extreme druk”

Voor de kleine gemeenschap van Afghaanse christenen ziet de toekomst er somber uit onder de taliban. „Het is bijna onmogelijk om Jezus openlijk na te volgen in dit land.”

Jacob Hoekman
Kerk op terrein Italiaanse ambassade in Kabul. beeld Agenzia Fides
Kerk op terrein Italiaanse ambassade in Kabul. beeld Agenzia Fides

Zijn er officieel christenen in Afghanistan? Ja. Bij de Italiaanse ambassade van het land, in Kabul, bevindt zich voor zover bekend de enige officiële kerk van het land. Dat is een rooms-katholieke parochie die geleid wordt door priester Giovanni Scalese en uitsluitend bezocht wordt door buitenlanders. De priester is nog altijd ter plaatse.

„Gisteravond sprak ik hem aan de telefoon”, zegt overste Francisco Salve vanuit Rome maandag in het Franse weekblad La Vie. „Hij is stil, sereen, ook al weet hij dat hij risico’s loopt. Vader Scalese vertelde me dat hij in Kabul zou blijven totdat hij een duidelijk beeld had van de situatie, van zijn werk.”

De meeste andere betrokkenen bij de parochie zijn al vertrokken. Dat geldt volgens ingewijden ook voor de meeste protestantse zendelingen en opbouwwerkers die in het land aanwezig waren. Sommigen van hen zijn nog op de luchthaven en proberen het land uit te komen; anderen konden al eerder vertrekken.

In het verleden zijn christelijke werkers uit het buitenland in Afghanistan doelbewust om het leven gebracht.

Ondergronds

Het grootste gevaar echter lopen de Afghaanse bekeerlingen. Hoeveel er van hen zijn, is onbekend. Wel is duidelijk dat de huiskerken in het land gegroeid zijn sinds de laatste overheersing van de taliban, twintig jaar geleden. Zij profiteerden mede van de toegenomen vrijheid in het land, hoewel de kerk in Afghanistan altijd ondergronds is gebleven en aan gevaren blootstond.

Kenners verwachten dat deze kleine gemeenschappen nu onder extreme druk zullen komen staan. Afval van de islam is onder de taliban een halsmisdrijf. „Geheime gelovigen in Afghanistan zijn extra kwetsbaar”, zegt „broeder Samuël”, de velddirecteur voor Azië van Open Doors. „Voordat de taliban de macht in handen kregen, hadden christenen het al extreem moeilijk. Nu de taliban officieel aan de macht zijn, zullen de risico’s waaraan christenen blootstaan nog vele malen groter worden. Het is bijna onmogelijk om Jezus openlijk na te volgen in dit land.”

Verdwenen

Een Afghaanse christen die in de jaren 90 als kind zelf vluchtte voor de taliban, Ali Ehsani, meldde gisteren aan het Italiaanse Asia News dat er momenteel al aanvallen plaatsvinden op christenen in Kabul. Een vader van een van de christelijke gezinnen in de hoofdstad is sinds zaterdag spoorloos verdwenen. „Ze moeten ontdekt hebben dat hij christen was en hem aangevallen hebben”, is Ehsani’s conclusie. De vrouw en vijf kinderen van de man trekken op dit moment wanhopig het land door, op zoek naar een mogelijkheid om te vertrekken.

Volgens Release International, een organisatie die net als Open Doors opkomt voor vervolgde christenen, zullen de aanvallen op christenen niet alleen in Afghanistan toenemen, maar ook in buurland Pakistan, waar wel een openlijke kerk bestaat.

„De heropleving van de taliban zal de vlammen van islamistisch extremisme aanwakkeren”, stelt directeur Paul Robinson. „Vooral Pakistan kan worden beïnvloed door de nieuwe militante stemming – wat alleen maar slecht nieuws kan zijn voor de christenen in de regio.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer