Economie

Heb ik recht op doorbetaling van mijn salaris als ik na vakantie in quarantaine moet?

Mijn werkgever zegt dat hij ons loon niet doorbetaalt als we deze zomer op vakantie in het buitenland een coronabesmetting oplopen of als we na onze reis in quarantaine moeten. Kan dat zomaar?

Jan Schreuders
12 August 2021 11:32
Op Schiphol kunnen reizigers zich laten testen op corona. beeld ANP, Ramon van Flymen
Op Schiphol kunnen reizigers zich laten testen op corona. beeld ANP, Ramon van Flymen

Eerst maar eens even navragen waar het deze werkgever om te doen is. Daar is hij stellig over. “In deze tijden van coronapandemie moet je gewoon niet naar het buitenland reizen. Sowieso is het advies om reisbewegingen te beperken. Daarbij heeft ieder land zijn eigen regels, en stel dat je daar ziek wordt of om een of andere reden in quarantaine moet, denk je dat ik daarvoor ga betalen? En sowieso is kleurcode geel echt geen vrijbrief: dat betekent nog steeds dat er risico’s zijn, en kleurcodes kunnen zomaar veranderen tijdens je trip. Daarom zeg ik: gewoon niet doen. Ga je toch, dan is het risico voor de werknemer.”

Heeft deze werkgever een punt? Om te beginnen: tenzij er echt iets speciaals aan de hand is, kan hij zijn werknemers niet zomaar verbieden om op vakantie naar het buitenland te gaan. Maar hoe zit het dan met de gevolgen als de werknemer tóch gaat?

Laten we beginnen met ziek worden in het buitenland. Eigenlijk ligt dit in beginsel simpel. Word je ziek in het buitenland, ook als je bijvoorbeeld vakantie geniet in een zogeheten oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen, dus geen vakantiereisje), dan moet de werkgever het loon gewoon doorbetalen. De algemene regel geldt: de werknemer heeft bij ziekte recht op doorbetaling van het loon. Uitzondering daarop is de situatie waarin de werknemer zijn ziekte opzettelijk veroorzaakt. Maar daar heeft reizen in een oranje gebied op zich niets mee van doen. Het niet in acht nemen van een reisadvies van de overheid is nog geen opzettelijk veroorzaken van ziekte.

Maar dan quarantaine. Dat ligt iets lastiger. De hoofdregel is: als de werknemer niet werkt, dan is de werkgever toch het loon verschuldigd tenzij dat het niet werken voor risico van de werknemer komt. Stel dat de werknemer op vakantie wil naar een oranje gebied, bijvoorbeeld Engeland. Hij weet dan van te voren dat hij bij terugkomst in Nederland sowieso een tijdje in quarantaine moet. Nu de werknemer dat van te voren kan weten en hij welbewust toch naar het gebied afreist, kun je als werkgever zeker verdedigen dat de quarantaine voor risico van de werknemer komt. Als de werknemer dan vervolgens niet (thuis) kan werken, heeft hij geen recht op loon. Anders ligt dat bij het reizen naar een geel of groen gebied waarvan je van te voren niet kunt weten dat er van quarantaine sprake zal zijn. En reizen naar deze gebieden is ook gewoon toegestaan.

Maar wat als de kleurcode van je vakantieland verandert? Tijdens de vakantie verandert het land in oranje en gaat er een quarantaineplicht gelden bij terugkeer in Nederland. Wat dan? Wel, als de werknemer direct terugkeert van vakantie en zo de quarantainetijd beperkt, moet de werkgever op grond van de eerder genoemde hoofdregel het salaris doorbetalen. Onze werkgever ging dus redelijk kort door de bocht met zijn uitspraken. Maar zorgeloos op vakantie in het buitenland; dat lijkt er voorlopig nog niet in te zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer