Kerk & religie

Zendingsmiddag Wouterswoude: loop van het Woord kan niet worden gestuit

„De loop van Gods Woord kan door niemand worden gestuit. Daarin zit troost voor het zendingswerk.”

Van onze correspondent
12 August 2021 09:29
Drukte bij de boekentafel op de zendingsmiddag voor het Noorden in de christelijke gereformeerde kerk in Damwoude. beeld Jan van Reenen
Drukte bij de boekentafel op de zendingsmiddag voor het Noorden in de christelijke gereformeerde kerk in Damwoude. beeld Jan van Reenen

Dat zei ds. H. de Greef, predikant van de hersteld hervormde gemeente (hhg) te Wouterswoude, woensdagmiddag tijdens de vijfde zendingsmiddag voor het Noorden. De bijeenkomst, die door de gemeente van Wouterswoude was georganiseerd, werd gehouden in de christelijke gereformeerde Sionskerk te Damwoude en trok ongeveer honderd bezoekers.

Tijdens de zendingsdag werd ook het woord gevoerd door de broers ds. P. Roos, emeritus predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken, en ds. W. Roos, emeritus predikant in de Hersteld Hervormd Kerk.

Onverhinderd

Ds. De Greef vestigde in zijn openingswoord de aandacht op het laatste woord uit het boek Handelingen: ”onverhinderd”. „De loop van Gods Woord kan door niemand worden gestuit, ondanks vervolgingen en tegenstand. Ook al zat Paulus vastgeketend, toch was het Woord niet weg en was het niet van zijn kracht beroofd. Daarin ligt troost voor het zendingswerk.”

De predikant noemde een aantal onverwachte doorwerkingen van het Evangelie. Paulus vervolgde de gemeenten waardoor christenen uit elkaar werden gedreven en het Evangelie werd verspreid. Hij noemde ook John Bunyan, die in de gevangenis terechtkwam en daar zijn beroemd geworden boek ”De Christenreis” schreef.

De Heere gaat ook nu door met Zijn werk, aldus ds. De Greef. Hij hoorde van evangelisten die tijdens de coronacrisis nieuwe contacten opdeden, nadat mensen online op een kerkdienst hadden afgestemd.

Ds. P. Roos uit Veenendaal nam zijn uitgangspunt in Romeinen 9:24 en 25, waar Paulus teruggrijpt op de profetie van Hosea. De profeet had gesproken over Lo Ammi (”niet Mijn volk”), die er later toch bij mocht horen.

Dat ”niet Mijn volk” geldt voor iedereen, zei ds. Roos. „Een mens is van zichzelf geen parel in Gods hand. In het doopformulier staat dat een mens buiten het rijk van God geboren wordt. Als de boodschap dat je er niet bij hoort inslaat, kom je als een verloren zondaar aan de dijk te staan en heb je geen verwachtingen meer. God plaatst mensen buiten voordat Hij hen erin plaatst. Het is een wonder dat tot Lo Ammi gezegd wordt: ”Toch Mijn volk”.

Vervolgens wees hij naar de Heere Jezus, in Wie de door Hosea genoemde namen werkelijkheid werden. „Hij moest het oordeel dragen. Hij is afgedaald in de diepste ellende en Hij hoorde er niet bij. Rust niet voordat u uit Gods mond hoort: „Mijn genade is u genoeg.””

Diepte

Ds. W. Roos uit Doornspijk sprak over het laatste gedeelte van Mattheüs 28:19: „Lerende hen onderhouden alles wat Ik u geboden heb.” Hij zei dat veel mensen tegenwoordig zeggen dat het in het geloof „gemakkelijker” kan en dat „het niet nodig is om af te dalen in de vreselijke werkelijkheid van jezelf.” Hij bestreed deze gedachte.

De weg door de diepte was ook de weg van de Heere Jezus, aldus de predikant. „Hij kondigde Zijn lijden meerdere keren aan, maar Hij vond daarbij weinig gehoor. Ze lieten Hem praten en begrepen er niets van. Hij wist dat Hij gekruisigd zou worden, maar de discipelen geloofden het niet. Toch was het lijden en sterven van de Heere Jezus hun redding.”

De Heere geeft hoop aan hen die geen hoop meer hebben en als een verloren mens over de aarde gaan, zei ds. Roos. „Dan werpt God de zonden achter Zijn rug en is het voor eeuwig goed.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer