Honderden geven zich over aan Taliban op vliegveld Kunduz
Honderden militairen, politiemensen en militieleden die zich in de Noord-Afghaanse stad Kunduz tegen de opmars van de Taliban verzetten, hebben zich overgegeven. Een lid van het bestuur van de regio zei dat de troepen zich op het vliegveld ten zuiden van de stad hadden teruggetrokken, nadat de Taliban in het weekeinde Kunduz innamen. Woensdagmorgen hebben ze zich met al hun uitrusting overgegeven aan de Taliban, aldus de zegsman.
Een militair op de luchthaven bevestigde dat „de meesten” zich overgeven omdat ze omsingeld zijn. „Mijn eenheid van twintig man heeft zich zojuist overgegeven met drie Humvees en vier pick-ups. We krijgen van de Taliban een brief dat ons gratie is verleend, daar staan velen voor in de rij”, aldus de militair.
De Taliban hebben de afgelopen dagen een reeks provinciehoofdsteden ingenomen. Hun opmars danken ze aan het vertrek van de buitenlandse troepen uit het land. Amerikaanse troepen vielen het land in 2001 binnen en maakten zo een einde aan het schrikbewind van de extremistische Taliban. Twintig jaar hebben buitenlandse militairen helpen voorkomen dat de Taliban de macht heroverden.
President Joe Biden piekert er niet over om de aftocht uit Afghanistan af te blazen. Hij heeft de Afghanen opgeroepen te vechten voor hun land en zei dat de VS een biljoen dollar hebben uitgegeven en duizenden Amerikanen zijn gesneuveld in Afghanistan. De VS geven nog steeds veel militaire hulp en voedselhulp en betalen lonen in Afghanistan, zei Biden. Hij herinnerde eraan dat het noorden van het land vele jaren het meest vredige deel van Afghanistan was en er vrijwel geen Taliban actief waren.
In het noorden is het verzet tegen de Taliban traditioneel het felst. Er wonen bevolkingsgroepen die etnisch of religieus weinig gemeen hebben met de soennitische extremistische Taliban die vooral uit het oosten en zuiden komen. De Taliban zijn in mei een offensief begonnen waarbij ze grote delen van het platteland vrijwel moeiteloos hebben ingenomen. De afgelopen dagen rukken ze ook op in stedelijke gebieden, vooral in het noorden.