Meer kinderen geboren, tekort aan verpleegkundigen
Vooral in de zomer komt het wel vaker voor dat zwangere vrouwen voor hun bevalling worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis. „Maar nu lijkt dat wel wat frequenter te gebeuren door een combinatie van een geboortegolfje en een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen in de ziekenhuizen.”
Dat bevestigde woordvoerder Ank Louwes van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in reactie op berichtgeving in de Volkskrant woensdag.
Coen Dirkx, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), constateert dat verloskundigen soms meerdere ziekenhuizen moeten bellen om een plek te vinden voor een zwangere vrouw die moet bevallen. „Tot nu toe hebben we geen signalen dat dit landelijk speelt. Voor acute zorg kunnen verloskundigen altijd een plek reserveren.”
Ook VSV Rotterdam-Zuid, een verloskundig Samenwerkingsverband van het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis, herkent de toegenomen drukte. „Het komt inderdaad vaker voor dan anders dat er meerdere ziekenhuizen moeten worden gebeld voordat er een plek voor een bevalling is gevonden”, geeft gynaecoloog Irene van der Avoort, voorzitter van het samenwerkingsverband, aan.
„Meestal lukt het wel om na één of twee keer bellen een ander ziekenhuis in de regio te vinden”, laat Jan Jaap Erwich, hoogleraar gynaecologie en perinatologie van UMC Groningen, desgevraagd weten. „Voor bijvoorbeeld bevallingen met meerlingen is het wat lastiger. Het grootste probleem van de verloskunde is het gebrek aan gespecialiseerde verpleegkundigen voor de kinderafdelingen en de intensive cares voor pasgeborenen.”
Martijn Oudijk van de NVOG kan zich voorstellen dat doorverwijzen voor de verloskundige én de zwangere vervelend is. „Maar het lukt gelukkig altijd om een plekje te vinden.” Erwich: „Al dat bellen levert verloskundigen wel veel werkdruk en stress op.”
Het tekort aan plekken om te bevallen komt door een samenloop van omstandigheden. Zo zijn er in de eerste helft van dit jaar meer kinderen geboren dan gemiddeld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet woensdag weten dat er van januari tot en met juni 86.200 kinderen zijn geboren, 4500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
„Op dit moment zijn er ongeveer 10 procent meer zwangeren; daardoor komt het vaker voor dat de verloskamers van een ziekenhuis vol liggen”, duidt prof. Erwich de situatie. Er lijkt sprake van een heuse babyboom in coronatijd.
Ook gynaecoloog Irene van der Avoort herkent het beeld van de toegenomen drukte op de kraamafdelingen. „Die hebben naast de gebruikelijke roosteruitdagingen van de zomerperiode zeker ook te maken met een forse toename van het aantal bevallingen in de regio Rotterdam.”
Uitval
Daarnaast spelen capaciteitsproblemen op verloskunde-afdelingen een rol. „Die zijn elk jaar in de zomermaanden een terugkerend fenomeen”, weet Oudijk van NVOG. „Veel zorgverleners zijn dan op vakantie. Daarnaast is het dit jaar extra druk vanwege uitval van verpleegkundigen in de geboortezorg die thuiszitten met Covid-19. Ten slotte leggen niet-gevaccineerde zwangere vrouwen die zijn opgenomen met een ernstige Covid-19-infectie momenteel extra druk op deze afdelingen.”
Het tekort aan plekken op kraamafdelingen in ziekenhuizen is niet direct een landelijk probleem. Uit CBS-cijfers blijkt dat het capaciteitsprobleem van ziekenhuizen vooral speelt in Flevoland, Utrecht, Drenthe en Limburg. Erwich ziet ook in Groningen het tekort aan beschikbare verloskundige zorgverleners oplopen. „Maar mijn indruk is dat de berichten hierover met name uit de Randstad komen. Wellicht accepteren wij dit ongemak in Groningen wat gemakkelijker dan in de Randstad.”