Binnenland

Meer baby’s in februari. Is dit de voorspelde coronababyboom?

Na een jarenlange daling worden er weer meer kinderen geboren in Nederland. Vanaf februari is het aantal geboorten namelijk hoger dan verwacht. Ook de komende tijd voorzien diverse kraamzorgaanbieders extra drukte.

12 April 2021 14:42
beeld ANP, EVERT ELZINGA
beeld ANP, EVERT ELZINGA

Voor het eerst moet RST Zorgverleners buiten vakantietijd kersverse vaders en moeders soms teleurstellen. In het noordoostelijke deel van de Biblebelt en in Zeeland worden namelijk meer kinderen geboren dan normaal. Daardoor lukt het niet meer om overal 49 uur kraamzorg te bieden. „Ten opzichte van de afgelopen twee jaar ligt het geboortecijfer zo’n 5 procent hoger”, zegt bestuurder Peter Boudewijn.

Meestal kan er nog wel 49 uur zorg worden verleend. „Ook kan kraamzorg indien nodig worden uitgebreid. Maar als veel geboorten samenvallen, kan het hier en daar gaan knellen.” Om niet voor verrassingen te komen te staan, adviseert de bestuurder aanstaande ouders tijdig kraamzorg te regelen.

Vanaf begin dit jaar werd het drukker, zegt Boudewijn. De drukte blijft zeker duren tot en met augustus, weet hij op basis van de aanvragen die al binnen zijn.

De drukte wisselt per regio. In het westen van het land blijft het aantal aanvragen min of meer gelijk. „We doen er alles aan om zo veel mogelijk kramen te verzorgen en zetten kraamverzorgenden uit rustige gebieden indien mogelijk in regio’s in waar schaarste is.”

De RST verwijst regelmatig gezinnen door naar andere aanbieders, onder meer naar Cura Maternae. „Wij zijn actief in Barneveld en wijde omstreken”, zegt oprichter Dirk Jan Goudzwaard. „In januari barstte het los. Door de vele aanvragen verdubbelde onze omzet en in februari en maart is die zelfs verdrievoudigd vergeleken met vorig jaar.” Achteroverleunen is er voor Cura Maternae de komende maanden ook niet bij. „Juni wordt heel druk. Juli en augustus ook. Wij hebben al heel wat keren nee moeten verkopen en mensen op een wachtlijst moeten zetten. Wij denken mee en sturen gezinnen door naar zzp’ers, maar ook onze bronnen raken uitgeput. We weten dat in de zomermaanden nog gezinnen zonder kraamzorg zitten.”

Naviva Kraamzorg is marktleider in de branche. In de eerste twee maanden van het jaar was er in het grootste deel van het werkgebied –van Hoek van Holland tot Hengelo– sprake van een „piekje”, aldus zegsman Roderic Rosenkamp. „Onze ervaringen in januari en februari lopen aardig synchroon met de cijfers die het CBS onlangs publiceerde: zo’n 4 à 5 procent stijging.” Exemplarisch is de regio Twente. „Na een dalende trend is er nu ineens een stijging voelbaar. Verloskundigen daar hebben het naar eigen zeggen opvallend drukker.”

17001330.JPG
beeld RD

Vanaf maart zijn de cijfers voor Naviva Kraamzorg weer normaal en april en mei wordt niet extra druk. Wel drukker dan normaal gaat het volgens Rosenkamp worden in september en oktober.

Is de lichte stijging die hier en daar wordt gesignaleerd en verwacht een gevolg van de corona­crisis? Het kan, zegt Boudewijn van de RST. „Maar bedenk dat er elk jaar schommelingen in de cijfers zijn.” Een andere mogelijke verklaring is volgens hem een periode van economische hoogconjunctuur. „Vaak worden er meer kinderen geboren in tijden dat het economisch goed gaat, en dit was lange tijd het geval in Nederland. De extra geboorten nu kunnen daarvan een naijleffect zijn.”

Rosenkamp van Naviva Kraamzorg spreekt van een „eerste golfje aan coronababy’s naar aanleiding van de eerste lockdown” en hij verwacht in september en oktober een herhaling als gevolg van de tweede lockdown. Rosenkamp zegt dat Naviva Kraamzorg van ouders soms hoort dat ze „door de lockdown meer op elkaar aangewezen zijn, dichter naar elkaar toe zijn gegroeid en werk maakten van een vaak al sluimerende kinderwens.”

Of er daadwerkelijk sprake is van een coronababyboom zullen toekomstige CBS-cijfers moeten uitwijzen, vindt Rosenkamp. „Een stijging of daling in onze aanmeldingen kan immers ook te danken zijn aan een hoger of lager marktaandeel.” Dirk Jan Goudzwaard durft „voorzichtig” te stellen dat er in zijn regio een babyboom is, maar de toegenomen drukte kan ook komen door meer naamsbekendheid omdat hij veel heeft geadverteerd.

„Wij zitten helemaal vol tot september”, zegt Martijn de Graaf van Kraamcentrum Bunschoten. „Dat komt niet door een coronababyboom, maar door een tekort aan kraamverzorgsters.” Gert Geneugelijk van Stichting Hulpverlening in Gezinnen wil helemaal niet spreken van een babyboom als gevolg van lockdowns. „Er zijn altijd pieken en dalen. Verleden zomer was er een sterke geboortepiek. Daarna nam het weer af. De stijging nu kunnen we niet zomaar toeschrijven aan corona.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer