Binnenland
Cohen bezoekt voormalige buurt Mohammed B.

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan stadsdeel Slotervaart, de wijk waar de verdachte van de moord op Theo van Gogh, Mohammed B. heeft gewoond. De burgemeester sprak er met professionele hulpverleners en buurtbewoners.

ANP

De eerste indruk was positief, zei Cohen na afloop. „Je merkt dat iedereen geschokt is, maar de basis waaraan de afgelopen jaren hard is gewerkt, is goed en de mensen hier zijn bereid een tandje bij te zetten om ervoor te zorgen dat het weer de goede kant op gaat."

Een groep van met name autochtone buurtbewoners die zich in de buurt actief inzetten, gaven in het buurtcentrum van bewonersorganisatie Eigenwijks, waar B. ook vrijwilligerswerk heeft gedaan, aan dat ze vinden dat de media hun buurt veel slechter hebben neergezet dan die werkelijk is. Ze zijn daar boos over, omdat het juist goed gaat met de wijk en er al jaren hard aan de integratieproblematiek wordt gewerkt.

L. Mensink, bestuurslid van de bewonersorganisatie, voelt zich hartstikke veilig in de buurt. „Ik vind het helemaal niet eng om ’s avonds alleen over straat te lopen." Natuurlijk is ze geschrokken dat Mohammed B. deze moord heeft gepleegd. Maar daar mag de buurt niet op aangekeken worden, vindt ze. „Een moslimextremist kan overal wonen. Toen ik het hoorde, dacht ik ’nee hé, het zal toch niet waar zijn’. Sinds de rellen in 1998 tussen een buurtagent en Marokkaanse jongeren staat de wijk al in een slecht daglicht omdat de media de problemen heeft uitvergroot en nu begon het weer opnieuw."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer