Franse regering krijgt 9 maanden om klimaatdoelen te halen
De Franse Raad van State heeft de regering donderdag een termijn van negen maanden, tot 31 maart 2022, gegeven om aanvullende maatregelen te nemen om haar klimaatdoelstellingen te halen. Dat zou moeten gebeuren door de afspraken over vermindering van de uitstoot van broeikasgassen na te leven.
In een zaak die was aangespannen door de noordelijke kuststad Grande-Synthe, zei de raad dat Frankrijk zijn doelstelling om de uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990 niet zal halen, tenzij de regering meer maatregelen neemt.
Het hoogste Franse orgaan voor bestuurlijke rechtspraak veroordeelt de staat ook tot het betalen van 5000 euro aan Grande-Synthe. De gemeente, die zich slachtoffer acht van de klimaatverandering, diende in januari 2019 een verzoekschrift in bij de Raad van State dat gericht was tegen de „passiviteit van Frankrijk op klimaatgebied”.
Het besluit komt een dag na de publicatie van het jaarverslag van de Hoge Raad voor het klimaat. Dat onafhankelijke adviesorgaan van de regering uitte niet voor het eerst kritiek op het optreden van de regering en zei dat de inspanningen van Frankrijk ontoereikend blijven om de doelstelling voor 2030 te halen. Zeker nu de Europese Unie haar klimaatdoelstellingen heeft aangescherpt.
De EU wil de netto-emissies tegen 2030 met ten minste 55 procent verminderen, tegen 40 procent in het eerdere plan. Dat betekent voor Frankrijk dat een nog grotere inspanning vereist is.