Deelnemers klimaattop in VK hoeven niet gevaccineerd te zijn
Deelnemers aan de grote internationale klimaattop in Glasgow hoeven niet gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Het wordt volgens de organisatoren van topbijeenkomst COP26 in november wel aanbevolen, maar niet verplicht gesteld.
Landen moeten het op de top in Schotland eens worden over maatregelen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graad. Experts zeggen dat een vaccinatieplicht voor deelnemers de komst van delegaties uit ontwikkelingslanden in de weg had kunnen staan. Die vinden het lastig om aan voldoende vaccins te komen.
De Britse autoriteiten hebben deelnemende landen ook vaccinhulp aangeboden. „Het Verenigd Koninkrijk gaat zich inzetten om vaccins te verstrekken aan geaccrediteerde delegaties die daar op een andere wijze mogelijk niet aan kunnen komen”, zei minister Anne-Marie Trevelyan tegen parlementariërs.
Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in het najaar naar Schotland komen voor de top. De organisatie zei dat aan vergelijkbare toppen zo’n 20.000 gedelegeerden hebben deelgenomen om te overleggen over de mogelijkheden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Dat de tijd om maatregelen te nemen dringt, zou ook naar voren komen uit een conceptrapport van VN-klimaatpanel IPCC. Dat komt formeel pas in februari 2022 uit, maanden na COP26. Persbureau AFP bemachtigde alvast een exemplaar en concludeerde dat er volgens onderzoekers weinig reden voor optimisme is.
De gevolgen van klimaatverandering worden volgens de experts steeds zichtbaarder. Het gaat onder meer om het uitsterven van soorten, het instorten van ecosystemen, onleefbare hitte en steden die worden bedreigd door de stijgende zeespiegel. Kinderen die nu worden geboren zouden daar voor hun dertigste verjaardag al niet meer omheen kunnen.
„Het ergste moet nog komen. En dat heeft veel grotere gevolgen voor de levens van onze kinderen en kleinkinderen dan voor onszelf”, concluderen de onderzoekers volgens de concepttekst. Het IPCC wilde niet publiekelijk reageren omdat het rapport over de gevolgen van klimaatverandering nog in de maak is.