Economie
Storm en hagel leiden tot ongekende schade in Betuwse fruitteelt

Alsof de bomen zijn getroffen door zwaar mitrailleurvuur: de ravage in de fruitregio Tiel door achtereenvolgens een tornado en een allesvernietigende hagelbui is enorm.

Gert Janssen
Grote schade bij teler Van Ojen: verhagelde kersen en weggewaaide kappen. beeld VidiPhoto
Grote schade bij teler Van Ojen: verhagelde kersen en weggewaaide kappen. beeld VidiPhoto

„Dit heb ik in mijn dertig jaar als fruitteler nog nooit meegemaakt”, zegt Bert de Haan, voorzitter van de productgroep appel/peer van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Bij de bestuurder stromen zaterdag de onheilstijdingen binnen. Zeker zeven grote fruitteeltbedrijven zijn door het noodweer van vrijdag zwaar getroffen. Sommige telers zijn alles kwijt. Het totale verlies loopt in de miljoenen euro’s, schat De Haan. „Niet alleen is hun oogst verloren gegaan, maar er is ook veel materiële schade. Bomen zijn omgewaaid, kappen vernield en takken zwaar beschadigd door de hagel. Dat nog los van de arbeidskosten.”

De Haan teelt zelf zo’n 30 hectare appels en peren. „Ik ben er goed vanaf gekomen. Bij mij zijn alleen de fruitkisten omgewaaid. De meeste schade zie je in de lijn Beneden-Leeuwen, Tiel, Drumpt, Zoelen, Ingen, Maurik. Daarna is de tornado de rivier overgestoken richting Leersum. Ik schat dat in deze regio zo’n 60 hectare aan hardfruit is vernietigd en 10 hectare aan kersen en aardbeien.”

In andere fruitregio’s in het land is volgens de NFO-bestuurder nauwelijks sprake van problemen. Het is vooral de smalle strook in de Betuwe die getroffen is.

Bij fruitteler Jan de Waal uit Drumpt heeft niet alleen al zijn fruit hagelschade, maar is ook zeker een hectare fruitbomen omgewaaid. Hij is te aangeslagen om de pers te woord te staan.

Zijn buurman Kees van Arkel teelt op verschillende locaties 13 hectare hardfruit. Precies op de route van de windhoos is 2 hectare volledig verhageld. Zo’n twintig bomen zijn gesneuveld door de orkaan. Ook hij bekijkt zaterdag met verbijstering zijn percelen. „Alle appels en peren zijn meerdere keren geraakt door de hagel. Dit product is alleen nog geschikt voor appelmoes. Reken maar uit: de bomen hingen vol. Ik rekende op een oogst van zo’n 100 ton, keer gemiddeld 60 cent per kilo. Dat is een schade van 60.000 euro, nog afgezien van de kosten voor extra arbeid en nieuwe bomen. Vrijdagmiddag liepen we hier verdwaasd rond. Takken aan de bomen waren volledig gestript door het geweld.”

Kersen

Langs de N835 van Tiel naar Maurik liggen de fruitpercelen van Arie van Ojen. De Zoelense teler is zaterdagmorgen verbijsterd en teneergeslagen. Hij weet nog niet hoe het verder moet. Bij zijn landelijk bekende fruitkraam loopt het storm. Klanten rijden af en aan voor de eerste kersen van het seizoen.

„We zijn vandaag weer voor het eerst open. Gisteren hadden we alvast wat kersen geplukt. ’s Middags kwam de tornado. Die verwoestte het grootste deel van de overkappingen. Direct daarna begonnen het te hagelen; stenen met een doorsnede van 1,5 centimeter. Vrijwel al het fruit is verwoest. De bomen hingen vol met rijpe vruchten. Een klein deel kan ik misschien nog verkopen voor ver onder de normale prijs. Maar het gaat de komende dagen opnieuw regenen en vogels kunnen nu overal bij, dus het wordt alleen maar erger. De totale schade schat ik op zo’n 300.000 euro. Ik krijg wel veel lieve reacties via Facbook en Whatsapp.” Mensen willen willen me komen helpen. Dat is bemoedigend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer