Zeker zes huizen in Leersum onbewoonbaar na noodweer
Zeker zes huizen in Leersum zijn voorlopig niet bewoonbaar na het noodweer van vrijdag. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht hebben de woningen ernstige schade opgelopen door omgewaaide bomen of weggewaaide dakpannen.
De totale schade in de plaats op de Utrechtse Heuvelrug loopt naar schatting in de miljoenen, maar het Verbond van Verzekeraars kon daar zaterdagochtend nog niets over zeggen.
Eerder op de dag schatte de veiligheidsregio nog dat het om zo’n tien tot twintig woningen ging, maar dat aantal is nu naar beneden bijgesteld. De gemeente Utrechtse Heuvelrug komt later zaterdag met een definitief aantal. De bewoners hebben onderdak gezocht bij familie, vrienden of kennissen.
De ravage in de plaats is enorm, aldus de woordvoerder. „Je weet niet wat je ziet. In een straat zijn bijna alle bomen omgewaaid.” Het is volgens hem aan de verzekeraars om de exacte schade te bepalen.
Negen mensen raakten gewond, van wie er twee naar een ziekenhuis moesten. Zij zijn inmiddels weer thuis. „Je mag van geluk spreken dat er niet meer gewonden zijn gevallen”, zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio. De gewonden liepen volgens hem vooral snij- en schaafwonden op. Opvallend zijn ook de plekjes op de huid die de grote hagelstenen hebben veroorzaakt.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft zaterdagochtend een telefoonnummer geopend (06-28110575) waar mensen vragen kunnen stellen over schade aan hun huis en de afhandeling daarvan. Bij sport- en cultuurcentrum De Binder, dat dienst doet als opvanglocatie, hebben zich volgens de veiligheidsregio al tientallen mensen gemeld met vragen over afhandeling van de schade.
Of er daadwerkelijk sprake is geweest van een windhoos, is nog niet duidelijk. „We spreken daar nu wel van, maar het KNMI moet daar onderzoek naar doen”, zegt de veiligheidsregio.
De natuurgebieden bij Leersum zijn afgesloten, omdat de situatie er door de windvlaag levensgevaarlijk is. „De verwachting is dat het nog wel een week duurt voordat de situatie in het bos weer veilig genoeg is.”
Duizenden bomen omgewaaid
Door het noodweer zijn vrijdag duizenden bomen omgewaaid. Dat is een eerste schatting van Staatsbosbeheer, dat van een „ongekende” schade spreekt. „Op sommige plekken liggen complete bospercelen plat.” Volgens een woordvoerder hebben de boswachters in Leersum dit nog nooit eerder meegemaakt.
De herstelwerkzaamheden aan onder meer wandel-, fiets-, en mountainbikepaden gaan volgens een woordvoerder „weken, zo niet maanden duren”. Vermoedelijk is het bos zeker een week niet toegankelijk. De boswachters houden er rekening mee dat er ook reeën zijn omgekomen en nesten met jonge vogels uit de bomen zijn gevallen.
Volgens Staatsbosbeheer ligt het zwaarst getroffen gebied in een relatief smalle strook van zo’n 3 kilometer breed en 5 kilometer lang, ten noorden van Leersum tot aan de snelweg A12. Ook het nabijgelegen landgoed Broekhuizen is ernstig getroffen. „Daar is een deel van de laan met bomen omgegaan, waaronder ook enkele monumentale bomen.” Sommige bomen die zijn omgewaaid, waren 150 jaar oud.
De situatie in de bossen is momenteel levensgevaarlijk en de natuurgebieden bij de plaats op de Utrechtse Heuvelrug zijn dan ook afgesloten. Extra toezichthouders zijn ingezet om te controleren dat niemand het gebied in gaat.
Aangezien de bomen in blad stonden, kon de wind ze makkelijker omver krijgen, aldus de woordvoerder van Staatsbosbeheer. De boswachters zijn erg geschrokken van de intensiteit van het natuurgeweld. „Er staat ze heel veel werk te wachten.”