Natuurfotograaf Seijdel blijft noodgedwongen vooral thuis
Natuurfotograaf Jonne Seijdel (35) uit Reeuwijk maakte zeker twee keer per jaar een reis van meer dan een maand naar een verre bestemming om dieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Corona heeft zijn wereld fors veranderd.
De natuurfotograaf was vorig jaar maart net op tijd terug uit India; driekwart van de vluchten was al gecanceld in verband met corona. „Nederlanders in het vliegtuig keken me raar aan dat ik een mondkapje droeg toen ik instapte, dat deed toen nog niemand hier. Bizar zoals het er nu gaat, toen was alles daar goed geregeld.”
Als kind was de Seijdel al geïnteresseerd in „reptielen met pootjes”: hagedissen. Op de camping zat hij ze achterna met een schepnetje en nog altijd kweekt hij ze in terraria die hij heeft ingericht als oerwoud- of juist als woestijnachtig biotoop. „Mijn kennis van hun gedrag helpt me bij de fotografie.”
De reis naar India was zijn laatste en het zal nog wel even duren voordat hij de koningscobra, een slangenetende gifslang die vijf à zes meter lang kan worden, voor zijn lens krijgt. „Ik ben er al vier of vijf keer voor naar India gereisd. Het is steeds net niet gelukt”, vertelt hij niettemin opgewekt. „Deze dieren hebben geen vaste plek en leiden een zwervend bestaan.”
Omdat zijn plannen voor een fotoreis naar Australië sindsdien in de ijskast staan, kocht Seijdel een terreinauto met een tentje om in Europa in minder toegankelijk gebied te kunnen werken. „Ik ben een keer naar Albanië geweest”, vertelt hij. „En nu moet je zelfs allerlei documenten invullen voordat je de grens naar België of Duitsland over mag.”
Workshops
De fotograaf, die onder meer werkt voor het natuurtijdschrift National Geographic en het Wereldnatuurfonds, had voor vorige zomer een tiental workshops op de agenda staan om tijdens wandelingen zijn kennis te delen met amateurfotografen. „Die gingen niet meer door.”
Daarnaast zou hij reportages maken van evenementen bij Wageningen University. „Die klussen vervielen, net als de evenementen zelf.”
Omdat de voormalige kunstacademiestudent wel gewend is te improviseren, ging hij verkoopexposities maken op basis van archieffoto’s. „Er is er een geweest in het Evertshuis in Bodegraven en nog een in het Haute Cultuurhuis in Langerak, maar die moesten halverwege hun deuren sluiten.” Ook de workshops die daarop hadden moeten volgen werden afgelast of uitgesteld.
Gekko
Een gekko die hij kreeg toen hij nog op de basisschool zat, woont nog steeds in een van de terraria op zijn werkkamer waar een aangenaam zomerse temperatuur heerst. Enthousiast laat hij de jonge smaragdhagedissen zien: „Kijk, achter dat blad zit er eentje!” Omdat er zoveel werk wegviel, begon hij van zijn eigen dieren foto’s te maken voor het archief en voor kunstzinnige platen die hij online verkoopt.
Daarvan kan de schoorsteen niet roken en dus greep hij terug op het interactieve media- design dat hij op de kunstacademie leerde en legt zich meer dan voorheen toe op het ontwikkelen van apps. „Ik vind veel dingen leuk”, vertelt hij opgewekt „en commercieel gaat de app-business sky-high.”
serie Werk & corona
Deel 21 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Volgende week maandag deel 22.