Agenda Rhenense intallateur zit vol tot aan de bouwvak
Tot de bouwvak zit hij vol. En zijn collega-installateurs zijn net zo druk. „Anders had ik ze ingehuurd”, grapt hij. Piet van Walsem (38) uit Rhenen komt in coronatijd handen te kort.
Nederland slaat massaal aan het verbouwen nu het geld niet geïnvesteerd kan worden in dure vakanties, etentjes of pret- en dierenparken. Aannemers, zzp’ers, installateurs en andere technici doen goede zaken en draaien overuren. Soms schiet zelfs hun eigen vakantie er bij in, zoals bij Van Walsem. „Het was hollen vanaf mei 2020 tot half december. Ik ben er slechts een dag of tien tussenuit geweest om wat rust te pakken.”
Het nieuws dat tijdens de lockdown steeds meer mensen in hun woning investeren, vooral gericht op verduurzaming en comfort, is hem niet ontgaan. Zijn broer heeft eveneens een installatiebedrijf. Die plaatst regelmatig warmtepompen. Zelf merkt Van Walsem dat mensen vooral voor comfort gaan. Een nieuwe badkamer of keuken mag ook wat meer kosten dan voor de crisis. „Toen had je het over prijzen tussen de 10.000 tot 12.000 euro. Nu praat je al snel over 20.000 euro. Keukens zijn ook een stuk duurder geworden. Je merkt dat vooral in goed geïsoleerde woningen of nieuwbouwhuizen aandacht is voor het installeren van warmtepompen en laagtemperatuurverwarming. Voor oudere woningen met minder goede isolatie is dat eigenlijk niet interessant. Die eigenaren schaffen nog steeds een traditionele ketel aan. Een warmtepomp is nog veel te duur en houdt de boel niet warm.”
Eenpitter
Gas, water, licht, sanitair, verwarming, rioleringen en dakgoten hebben voor de ‘eenpitter’ uit Rhenen geen geheimen. Globaal bedient hij een ruime klantenkring tussen Utrecht en Arnhem, maar ook voor een wat groter karwei in Amsterdam draait hij zijn hand niet om. „Veel klussen krijg ik via aannemers, maar ook via internet of mond-op-mond-reclame. Op mijn beurt huur ik bij een grote klus ook weer zzp’ers in, zoals tegelzetters of stukadoors. Zelf doe ik dan het leidingwerk en de elektra.”
Dat Nederland massaal aan het klussen is geslagen –of beter: het uitbesteed– is voor de Rhenense installateur zo helder als glas. Niet alleen loopt zijn orderportefeuille over, ook de materiaalprijzen gaan crescendo. „Neem pvc-hulpstukken voor de riolering. In korte tijd zijn ze tweemaal verhoogd en nu al 30 procent duurder.” De tarieven van Van Walsem zijn daarentegen gelijkgebleven. „Dat wil ik ook zo houden. Ik heb een mooie groep van vaste klanten. Sommigen ken ik al zestien jaar.”
Overvloed
Voorlopig ziet hij nog geen eind komen aan het verbeteren van woningen, met als gevolg dat er werk in overvloed is. Een extra probleem is het personeelstekort. „We hebben in ons land zo’n 1800 installateurs te weinig. Jongeren willen geen vieze handen meer maken. Die gaan liever de ict in.” Ook zijn eigen zoons maken geen aanstalten om de techniek in te gaan. „Dat zou ik natuurlijk zelf prachtig vinden, maar ik ga ze niet dwingen. Ze moeten doen wat ze leuk vinden.”
Om iets meer armslag te krijgen probeert Van Walsem nu een schoolverlater te interesseren om bij hem in het bedrijf te komen. „En in noodgevallen kan ik nog een beroep doen op mijn broer. Die heeft vijf man personeel in dienst. Maar hij is net zo druk.”
serie
Werk & corona
Deel 19 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Volgende week maandag deel 20.