Binnenland
„Politie-inzet voetbal onverantwoord”

De Amsterdamse politie heeft vrijdagavond bij een voetbalwedstrijd meer dan 350 agenten ingezet; 110 voetbalvandalen zijn die avond gearresteerd. Waarnemend korpschef van de Amsterdamse politie J. van Riessen vraagt zich af of dat nog maatschappelijk verantwoord is.

Binnenlandredactie

„Het is zo geaccepteerd dat bij elke wedstrijd ME wordt ingezet. Maar we moeten ons afvragen of we de burger daardoor niet tekortdoen,” zegt de woordvoerster van Van Riessen.

De Amsterdamse politie kwam door het voetbalgeweld en de „administratieve afwikkeling” van alle arrestanten nauwelijks toe aan het surveilleren op straat tijdens het drukke paasweekeinde.

Van Riessen roept de KNVB en alle voetbalclubs op het voetbalvandalisme aan te pakken, bijvoorbeeld door geen Ajax-supporters meer mee te nemen naar uitwedstrijden. En ook andersom kan Ajax besluiten geen supporters van de tegenpartij meer toe te laten in de Amsterdamse ArenA. „Desnoods houden we wedstrijden zonder supporters”, zegt zijn woordvoerster.

Komende week voert Van Riessen overleg met de Amsterdamse driehoek (burgemeester, officier van justitie en hoofdcommissaris van politie). Als de voetbalclubs zelf niet met maatregelen komen, komt de driehoek met maatregelen, aldus de woordvoerster.

Twaalf Ajax-supporters moeten volgende week voor de rechter in Amsterdam verschijnen. Zij staan terecht voor openlijke geweldpleging en huisvredebreuk, omdat zij vorige week vrijdag tijdens de wedstrijd tussen Ajax 2 en FC Utrecht een deel van het voetbalstadion hebben vernield.

Zes van de twaalf arrestanten konden naar huis. Zij mochten gaan wegens persoonlijke omstandigheden, aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam. De andere zes blijven vastzitten tot de zitting.

In de eerste helft van de wedstrijd probeerde een groep Ajax-supporters het vak van de FC-Utrecht-aanhangers te bereiken. Alles wat zij daarbij op hun weg tegenkwamen, stoeltjes, ramen, deuren en kiosken, maakten zij volgens de politie kapot. Na de wedstrijd bestormde een andere groep Ajax-fans de hoofdingang van het stadion, in een poging de officiële vertegenwoordigers van FC Utrecht te lijf te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer