Buitenland
Rapporteur haalt optie euthanasie uit voorstel

PARIJS - De rapporteur over euthanasie bij de Raad van Europa, Dick Marty, heeft in zijn laatste voorstel het toestaan van euthanasie geschrapt.

Buitenlandredactie
Het voorstel, dat vandaag in een commissievergadering in Parijs wordt besproken, concentreert zich op de (palliatieve) zorg voor patiënten in hun levenseinde.

Wel vindt de rapporteur dat de 45 lidstaten van de Raad van Europa niet kunnen negeren dat Nederland en België euthanasie toelaten, dat opiniepeilingen er grote steun voor suggereren en dat euthanasie in veel landen in het geheim plaatsvindt.

In zijn eerste voorstellen riep Marty anderhalf jaar geleden de lidstaten op zich aan te sluiten bij de liberale wetgeving in Nederland en België. In deze landen is euthanasie nog verboden, maar wordt niet vervolgd indien euthanasie alleen in een uitzichtloze situatie wordt toegepast en zorgvuldig wordt uitgevoerd. In april kreeg dit voorstel echter geen steun in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.

In een intern memorandum eind september matigde de Zwitserse rapporteur zijn toon al, maar liet euthanasie wel als „uitzonderlijk laatste redmiddel” overeind. In een ontwerpresolutie die vandaag wordt besproken, ontbreekt zelfs die mogelijkheid.

In een toelichting vraagt Marty zich echter wel af of „serieus” kan worden volgehouden dat België en Nederland het menselijk leven „met verachting en onverschilligheid” benaderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer