Kerk & religie
Apologeet en evangelist John Blanchard overleden

De Engelse apologeet en evangelist John Blanchard (1932-2021) is eerder dit jaar overleden. Dat meldt het jongste nummer van het Engelse christelijke periodiek English Churchman.

Redactie kerk
John Blanchard (foto uit 2007). beeld RD
John Blanchard (foto uit 2007). beeld RD

Blanchard kreeg grote bekendheid door zijn korte, krachtige publicaties met een appellerende christelijke boodschap. Van zijn boek ”Ultimate Questions” (1987) zijn wereldwijd meer dan 14 miljoen exemplaren verspreid, in zestig talen. In Nederland is dit boekje vertaald onder de titel ”Levensbelangrijke vragen”.

Diverse andere boeken van zijn hand zijn ook in het Nederlands vertaald. Zo verschenen bij uitgeverij De Banier (Apeldoorn) ”Waarom de Bijbel?”, ”Waar was God op 11 september?”, ”Zalig zijn zij”, ”Licht op Markus”, 45 korte Bijbelstudies over het Evangelie van Markus, en ”Licht op Lukas”, 62 korte Bijbelstudies over het Evangelie van Lukas. Bij uitgeverij Grace Publishing verschenen ”Waar is God als het mis gaat?”, ”Waarom kwam Jezus naar deze aarde?”, ”Waarom het kruis?”.

In 2007 maakt Blanchard op uitnodiging van uitgeverij De Banier een tournee door Nederland. Hij sprak toen onder andere in Utrecht voor de reformatorische studentenverenigingen CSFR en DC.

Het Reformatorisch Dagblad interviewde hem toen.

John Blanchard werd geboren in 1932 op Guernsey, een van de Kanaaleilanden. Zijn moeder was christen, maar stierf toen John nog een kind was. Enkele dagen voordat Duitsland Guernsey binnenviel, werd John geëvacueerd naar het eiland Islay aan de westkust van Schotland. Daar woonde hij tot het einde van de oorlog. Na de oorlog keerde hij terug naar Guernsey.

Blanchard begon in 1962 als stafevangelist van de National Young Life Campaign, die in het zuidwesten van Engeland werkte. In 1965 werd hij uitgenodigd te participeren in de Movement for World Evangelization. In 1979 richtte hij Christian Ministries op, dat zich onder meer bezighield met het leiden van evangelisatieteams in kerken over geheel Engeland.

In 2001 ontving Blanchard de doctorsgraad van de Pacific International University in Amerika. De laatste jaren woonde hij in het Engelse Banstead (Surrey).

Hij publiceerde in totaal meer dan dertig titels, vooral boeken over de christelijke apologetiek. In 2000 verscheen het boek ”Does God Believe in Atheists?”. Het werd in 2001 uitgeroepen tot het ”beste christelijke boek” in Groot-Brittanië en geprezen als „een briljante verdediging van het geloof in God.”

In Nederland is zijn boekje ”Levensbelangrijke vragen” in 1997 huis aan huis in Nederland verspreid door Stichting De Ondergrondse Kerk, onder het motto ”Actie Brievenbus ’97”. De actie en de inhoud van het boek riep toe kritische reacties op vanuit het deputaatschap voor Evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten vanwege „remonstrantse trekken” in het boekje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Apologetiek

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer